Zasněte se v Písecké bráně

Od 14. července do konce měsíce hostí Písecká brána výstavu obrazů Vlastimila Pechy z Prahy6. Výstava obrazů má netradiční motiv – „Země snivců“.

Surrealizmus, ne jako umělecký směr, ale jako způsob života, myšlení a následně i tvoření. Pozvánka do „země snivců“, představ a imaginace. Absurdita obrazů Vlastimila Pechy inspirovaných tímto uměleckým směrem, vrací do všedního života vlídnost, hravost, imaginaci všedního dne, trochu humoru a nezbytné nadsázky či nadhledu. V jeho tvorbě samozřejmě nesmí chybět osobní poděkování mistrovi Dalímu za inspiraci, které se promítlo mimo jiné do obrazu „Mistr hraje jojo“.

Vlastimil Pecha je malířem samoukem, narozeným v roce 1936. Absolvent Filmové školy v Čimelicích, rodák z Nového Jičína, žije v Praze 6 od roku 1965. Výstava v prostorách Písecké brány je pro veřejnost zdarma díky podpoře Městské části Prahy 6. Obsahuje výběr z tvorby zhruba od roku 1993 až dosud.

Sám autor o obrazech říká: „Stále se vracím a využívám k malbě akrylové barvy na papíře nebo desce, které působí výrazně až poněkud plakátově. Názvy obrazů jsem se vždy snažil spojit s obrazem a troufám si z vlastní ješitnosti tvrdit, že jsou jeho nedílnou součástí.“

Malbě a malování se věnuje soustavně od mládí. Jeho menší kresby, převážně kreslené vtipy, se vtisku začaly objevovat do roku 1968 v Literárních novinách, Plameni i Dikobrazu. V závěru 70tých let se objevují v Tvorbě a Kmenu. Stále se věnoval volné kresbě „do šuplíku“ a depozitáře ve sklepě. Tam byla díla zničena požárem a následným hasícím zásahem požárního sboru z Petřin. Na čas tato ztráta ochromila jeho volnou tvorbu a další impulz se dostavil zlomovým datem roku 1982, kdy měl možnost poprvé vyjet na západ a navštívit celoživotní výstavu katalánského rodáka Salvádora Dalího v Londýně.

Obrazy pak byly poprvé vystaveny až v roce 1997 ve foyeru a klubu pražského divadla v Celetné, následovala rozsáhlá výstava ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy, televizním klubu Košík na Kavčích horách a Galerii Českého Krasu v Žilkovicích.