Nepotřebné věci mohou pomoci jiným

náhled souboruJinak než obvykle se představí lidem první dáma české hudební scény a čestná občanka Prahy 6 Eva Pilarová. Nebude to prostřednictvím hudby, ale své fotografické tvorby. To je její velký koníček, kterému se věnuje již dvacet let.

Kontejnery před nákupní centrum umístila společnost se svolením vlastníka pozemku a lze do nich odevzdat veškeré oblečení, doplňky i bytový textil, hračky, spárovanou obuv, záclony, ubrusy, staré spacáky, kabelky i knihy. Nevhodné pro sběr jsou koberce, matrace, molitan, netextilní materiály či silně znečištěné a mokré textilie. „Důležité je vše zabalit do pytle nebo igelitu, aby nedošlo k navlhnutí nebo znečištění během převozu,“ upozorňuje Anna Bezdomniková, obchodní ředitelka společnosti Aquastor.

Starostka Marie Kousalíková projekt vítá a doufá, že se rozšíří na další místa v Praze 6. „Je pěkné, když věci které nepotřebujeme mohou jiným pomoci,“ říká. Společnost Aquastore finančně i materiálně podporuje neziskové organizace jako např. Pomocné tlapky, dětské tábory a dům s pečovatelskou službou. V současné době přibylo sdružení HE+PA – výcvik asistenčních psů pro nevidomé a handicapované spoluobčany. „Prosíme také, aby lidé vkládali věci ve stavu použitelném, odpadem nikomu nepomůžeme. Výše získaných a použitých prostředků se podle ní odvíjí od kvality shromážděného textilu,“ dodává Bezdomniková. Více o projektu na www.potex.cz.

Možnost darovat použité věci mají lidé také v obchodním centru Šestka, kde jsou instalovány kontejnery Armády spásy pro sběr obnošeného šatstva, obuvi a hraček. Kontejner je umístěn u vstupu z krytého parkoviště. Darované věci si pravidelně odváží pro své účely Armáda spásy.

Darovat na charitu nepotřebné věci lze i v dobročinném obchodě Sue Ryder v Koulově ulici 2 v Dejvicích. Obchod přijímá dary (od jednotlivců, firem, návrhářů), které jsou následně prodávány v maloobchodní síti. Výtěžek, který je z prodeje získán, je využit na péči o seniory, klienty Domova Sue Ryder. Přijímají se a prodávají tyto věci: moderní (tj. maximálně 5 let staré), vyprané, nepoškozené oblečení, módní doplňky – kabelky, šátky, kravaty, bižuterie,  boty (jen mírně obnošené), originální CD, DVD, knihy české i v cizím jazyce, keramika, sklo, porcelán, sportovní potřeby, funkční elektrospotřebiče, obrazy, hračky, nábytek.