Opět více míst v mateřských školách

náhled souboruRozlehlá zahrádková osada Jenerálka byla založena v roce 1965 na místě odumírajícího ovocného sadu.

„Mateřská škola Za Oborou bude součástí ZŠ a MŠ T. G. Masaryka v Ruzyni a otevře dětem své moderně, esteticky a přitom účelně řešené prostory do konce září,“ potvrdil radní pro školství Ondřej Balatka.

Zápis byl oficiálně oznámen 23. srpna a uskutečnil se začátkem září podle současně zveřejněných kritérií. „I po jeho skončení však lze očekávat, že ne všechny přijaté děti také nastoupí, takže mají šanci na dodatečné přijetí případní opozdilci,“ dodává radní. Kritéria pro přijetí dítěte do školky jsou trvalý pobyt v Praze 6, dítě musí být tříleté a přednost mají předškoláci. Upřednostňují se děti na celodenní docházku a také děti zaměstnaných matek nebo na celodenním studiu.

Kromě nové školky byla už před prázdninami provedena revize kapacit současných mateřských škol. „U čtrnácti z nich se podařilo zvýšit kapacitu vesměs o 2–4 místa, někde dokonce i o více než 10 míst, takže tím městská část získala přes stovku nových míst,“ informoval radní. Tak budou mít možnost dodatečného přijetí především ti žadatelé, kteří sice při jarním zápisu kritériím vyhověli, ale z kapacitních důvodů se do těchto školek se svými dětmi nedostali. Ředitelky příslušných školek tak už V průběhu září doplní nově zvýšené stavy (opět podle kritérií), a to příp. i o děti, které rodiče na jaře neúspěšně hlásili třeba do sousední školky nebo o zcela nové žadatele. „O této možnosti je třeba se informovat u ředitelek mateřských škol,“ doporučuje radní Balatka.

V průběhu letních prázdnin se některé mateřské školy kromě běžné údržby dočkaly i větších oprav, konkrétně nové toalety získaly MŠ Čínská a Meziškolská, stejně jako MŠ Na Okraji, kde navíc proběhla nákladná oprava veškerých elektrorozvodů. To si ovšem u této MŠ vyžádalo posunutí termínu otevření na 12. září. Už nyní je zřejmé, že se všechny „dodělávky“ V průběhu září zvládnou, takže další provoz mateřských škol v rozšířené kapacitě poběží v novém školním roce bez problémů.

 


Mateřská škola Za Oborou bude v provozu již koncem září, kdy do ní nastoupí více jak stovka dětí.