Praha 6 stavět na Vítězném náměstí nebude

Praha 6 se nebude podílet na stavbě víceúčelové budovy na Vítězném náměstí mezi ulicemi Jugoslávských Partyzánů a Verdunská. Městská část z rozhodnutí zastupitelů vystoupila ze společného podniku se společností PPF, který měl směřovat k výstavbě polyfunkčního domu. Praha 6 nadále zůstává majitelem pozemku.

Budova, jejíž podoba vzejde z architektonické soutěže, by měla nabídnout zhruba 11 tisíc metrů čtverečních, z toho 3 tisíce metrů čtverečních pro obchody a služby. V podzemních garážích by mělo být až 350 parkovacích stání. Původní termín dokončení stavby měl být v roce 2012. Nyní je jisté, že touto dobou budova stát nebude a Praha 6 by postupně do společného projektu musela investovat víc, než se předpokládalo. Prodejem akcií se povinnosti platit svůj podíl naopak zbavila.

Společnost Vítězné náměstí a.s. vznikla v roce 2009 jako společný podnik společnosti PPF (55% akcií) a Prahy 6 (45% akcií) s cílem zajistit dostavbu Vítězného náměstí na pozemku Prahy 6. Podle důvodové zprávy schváleného usnesení původně zamýšlené financování stavby cizími zdroji ve výši 85% není v dnešní době možné. Společnost Vítězné náměstí by tak projekt musela financovat vlastními zdroji z 35 procent. Při odhadovaných nákladech na stavbu, které jsou téměř jednu miliardu korun, by na městskou část připadlo bezmála 155 milionů korun.

Do společnosti Vítězné náměstí městská vložila část Praha 6 od jejího založení celkem 11 milionů 250 tisíc. Na nájemném za pozemek pak inkasovala dosud celkem 14 milionů korun.

Městská část nyní z pozemku získá 4,4 milionu korun ročně. Po kolaudaci objektu to bude 9 milionů korun. Svůj původní podíl prodala druhému partnerovi za 13,5 milionů korun.

Opoziční zastupitelé kritizovali, že se o vystoupení z projektu předem nejednalo v komisích. TOP 09 navrhovala odložit rozhodnutí o prodeji akcií do jeho projednání ve finančním výboru, v komisích majetkové politiky a územního rozvoje. S návrhem však neuspěla. Starostka Kousalíková upozornila na fakt, že pokud by se o prodeji nerozhodlo už v červnu, musela by městská část vložit do společnosti dalších 9 milionů korun.

Opoziční zastupitelé se obávali toho, že Praha 6 ztratí možnost kontroly nad podobou polyfunkčního domu. Praha 6 ale zůstává vlastníkem pozemku. Bude také účastníkem stavebního a územního řízení. Pro prodej akcií hlasovalo 25 zastupitelů, 16 bylo proti.