V Šárce letos zazní Dalibor

Den Prahy 6, který slaví městská část na začátku září, již tradičně zdobí operní představení v Šárce. Letos návštěvníci uslyší operu Dalibor od Bedřicha Smetany. Představení se koná v neděli 4. září od 14 hodin a jako každý rok je i letos vstup zdarma.

Stejně jako v předchozích letech i letos čekají pořadatelé, kterým je spolu s městskou částí Praha 6 Originální hudební divadlo Praha, velký zájem diváků. Nejen proto, že slavnostní operní představení v Šárce se konají pod širým nebem jen jednou za rok. Také kvůli tomu, že tato Smetanova opera již deset let chybí v repertoáru Národního divadla a ani pro nejbližší sezóny se s jejím uvedením nepočítá.

Příběh rytíře Dalibora z Kožojed, který byl vězněn za vlády Vladislava II. Jagelonského ve věži nazvané podle této události Daliborka, by tak mohl překonat návštěvnický rekord, který drží předloňský Dvořákův Jakobín s přibližně čtrnácti tisíci diváky. Operu Dalibor, která má tři dějství, napsal Smetana v letech 1866–1867. Premiéru měla 16. května 1868 v Novoměstském divadle v Praze při příležitosti položení základního kamene Národního divadla. Tehdy ji dirigoval sám Bedřich Smetana. Pro uvedení v Šárce operu nastudoval dirigent Jan Chalupecký se sólisty Národního divadla a orchestrem Státní opery Praha, režie se tradičně ujmou Jana Divišová a Renée Nachtigallová, sbormistrem Kühnova smíšeného sboru bude Marek Vorlíček. V titulní roli Dalibora se představí Michal Lehotský ze Slovenska, který ji bude zpívat úplně poprvé. Vladislavem bude Martin Bárta, Miladou Ivana Šaková a Jitkou Jana Sibera, Budivoje ztvární Pavel Horáček, Beneše Luděk Vele a Vítka Aleš Briscein.  

Deky a deštníky s sebou

Organizátoři představení prosí diváky, aby se na představení dostavili včas a pozdním příchodem nerušili herce ani ostatní diváky. Příchozí musejí počítat alespoň s 30 minutami chůze od tramvajových zastávek nádraží Veleslavín a Divoká Šárka, odkud bude trasa značena. Hendikepovaní nebo starší lidé mohou využít auto, které bude pendlovat od vstupu do Šárky k areálu, vyhrazen pro ně bude zvláštní prostor s lavicí na sezení. V celém areálu se jinak sedí na zemi, lidé si musejí přinést vlastní deky a karimatky, důležité je nezapomenout ani na deštníky. Všude platí přísný zákaz kouření. V areálu budou k dispozici toalety podél přístupové cesty. 

Obnovená tradice

Novodobá historie představení pod širým nebem se píše od roku 2005, kdy se podařilo oživit vzpomínku na kdysi slavné přírodní divadlo nad Čertovým mlýnem. Po uvedeních Prodané nevěsty (v letech 2005 a 2006) a Rusalky (2007 a 2008) následovaly opery Jakobín a Libuše.

Přírodní divadlo vymysleli v roce 1913 divadelní režisér J. Kvapil, operní sólista E. Pollert s A. Šubertem, tehdejším ředitelem Národního divadla. Divadlo bylo obrovské, na židle se mohlo posadit deset tisíc lidí a dalších osm tisíc míst bylo k stání. Jen o málo menšímu zájmu se těší i poté, co jej Jana Divišová s Renée Nachtigallovou díky finančnímu zajištění městské části obnovily.  

Jak na představení?

Autem: Parkoviště u koupaliště Džbán, dál už pěšky po vyznačené cestě.

Tramvají: Na stanici Nádraží Veleslavín (tram 8 a 26) a opět po vyznačené trase. Počítejte s cca 30 minutami chůze.

Z konečné tramvají a stanice autobusu 119 Divoká Šárka (od McDonald‘s) do Šáreckého údolí (buď přes hráz Džbánu vzhůru nebo údolím kolem koupaliště a u Čertova mlýna lesní cestou do strmého kopce cca 200 m). Cesta bude viditelně značena.