Zpěvačka Eva Pilarová vystavuje své Fotoobrázky

náhled souboruJinak než obvykle se představí lidem první dáma české hudební scény a čestná občanka Prahy 6 Eva Pilarová. Nebude to prostřednictvím hudby, ale své fotografické tvorby. To je její velký koníček, kterému se věnuje již dvacet let.

V Písecké bráně představí od 7. do 2. října průřez fotografickou tvorbou posledních let, kdy objevila přednosti digitálního fotoaparátu a navíc začala snímky dotvářet v počítači.

„Bez fotoaparátu prakticky nevycházím z domova. A ode dne, kdy jsem vzhledem k vybitým bateriím nemohla vyfotit venkovský kostelíček zarámovaný duhou, nosím sebou i dvoje náhradní nabité baterie,“ přiznává zpěvačka, pro kterou je focení opravdovou vášní. „Natolik jsem mu propadla, že když fotím například mrakodrap, neváhám si lehnout na zem třeba v úplně nových šatech, abych ho zachytila celý,“ dodává.

Návštěvníci výstavy se mohou těšit na barevné záběry z Prahy, New Yorku a Moskvy, ale také třeba na krajinu kolem zpěvaččiny milované chalupy na Českolipsku. Výstavní premiéru budou mít fotoobrázky Prahy 6, kde zpěvačka žije většinu svého života, a dům na Novém Světě, ve kterém má ateliér sochař Josef Nálepa. „Ráda fotografuji západy slunce, krajinu, města a jejich zákoutí, zkrátka všechno, co neuteče. Neuteklo mi ani i mnoho významných osobností, které se nebáli se ode mne nechat zvěčnit. V mé soukromé galerii jsou portréty našich i zahraničních zpěváků, herců, režisérů, sportovců i politiků,“ říká Eva Pilarová.

Fotoobrázky Evy Pilarové sklízejí velký úspěch na výstavách v České republice i v zahraničí, zájem o ně projevují sběratelé uměleckých fotografií. „Ohlasy na moje fotografie jsou různé. Mnozí fotografové mne podpořili i pochválili, další mě zatratili. Jeden mně dokonce napsal, že ho vytáčí, že můžu takový paskvil vystavovat v zahraničí. Odepsala jsem, že nechápu, že se může nechat vytočit zpěvačkou, ještě k tomu blondýnou. A byl klid,“ říká s nadhledem zpěvačka, jejíž jedna fotografie byla vydražena na charitativním večeru i za 20 tisíc korun.

Výstava se koná od 7. září do 2. října v prostorách Písecké brány. Záštitu nad výstavou převzala starostka Marie Kousalíková. Slavnostní vernisáž se koná 6. září v17 hodin a zúčastní se jí i další osobnosti kulturního a veřejného života. Výstavu pořádá občanské sdružení Porte.  


Zpěvačka Eva Pilarová fotografuje nejradši objekty, které jí „neutečou“. Snímky, které potom dotváří v počítači, si lze v září prohlédnout v Písecké bráně.