Děti ze základních škol Prahy 6 mohly ovládat i robota

náhled souboruČeské vysoké učení technické připravilo pro 150 žáků základních škol z Prahy 6 mikulášskou nadílku v podobě komponovaného pořadu s názvem „Jiné světy“. Během akce představili odborníci z ČVUT dětem na Fakultě strojní techniku atraktivní a interaktivní formou.

Komponovaný program „Jiné světy“ sestavil tým odborníků z institutu intermédií a elektrotechnické fakulty ve spolupráci se společností AV Media. Poutavé animace vtáhly děti do 3D technologií. Po vysvětlení jejich teoretického pozadí mohly děti vidět pohledy, jak to vypadá na Slunci, na nanovláknech zblízka, uvnitř lidského těla a pozorovat, jak se chovají léky v těle člověka. Následovala ukázka filmu V Peřině a popis, jak se tento film natáčel a jaké zvláštní triky a technologie filmaři používali.

Děti zaujal také robot speciálně sestavený na katedře kybernetiky, který se používá v nebezpečných situacích, například při požárech v tunelech. Obdobný robot byl využit při likvidaci škod po výbuchu jaderné elektrárny v japonské Fukušimě. Děti si mohly samy zkusit robota ovládat.
 
Do dejvického kampusu ČVUT byli školáci z Prahy 6 pozváni letos již podruhé. „Snažíme se naše marketingové aktivity cílit nejen na studenty středních škol, ale i na děti ze základních škol. Průzkumy ukazují, že se děti již ve věku kolem 12 let rozhodují, zda se vydají v dalším vzdělání humanitním nebo technickým směrem. Prezentacemi techniky zábavnou a interaktivní formou dětem sdělujeme, že technika je zábavná a praktická,“ říká PaedDr. Lenka Zápotocká, specialitka marketingové komunikace ČVUT.   

Obě prezentace techniky se uskutečnily díky projektu MŠMT. „Děti se přímo na půdě vysoké školy dozvědí nenásilnou formou o novinkách ze světa vědy a také o možnostech studia. V příštích letech bychom rádi v podobných projektech pokračovali,“ doplnila Dr. Lenka Zápotocká.