Gratulace jubilantům

náhled souboruHned dva jubilanti z řad občanů Prahy 6 oslavili v prosinci významné jubileum. Paní Anežka Trojánková se dožila úžasných 103 let. O dva roky méně 101 let oslavil pan Dimitr Pavlov z Červeného vrchu. V Praze 6 nyní žije osm občanů, kteří jsou starší sta let.

Paní Trojánkové, o kterou se v současnosti starají v LDN v Ústřední vojenské nemocnici, zaslala starostka Marie Kousalíková blahopřání. Jubilanta Pavla Dimitra navštívila spolu s radní Veronikou Vymětalovou a spolu s přáním pevného zdraví mu přinesla dárky.


Přestože pan Pavlov i jeho manželka Petra pocházejí z Bulharska, seznámili se v Praze před dvaašedesáti lety. Pan Dimitr přišel do Československa r. 1927, kam si přijel vydělávat jako pěstitel zeleniny. Později se živil jako řidič. I když doma mluví bulharsky, jsou, jak říká, v Čechách už zcela naturalizovaní. Jako správní Bulhaři připravili bohaté pohoštění.


Stoletý pan Dimitr špatně slyší, avšak teprve od sta let má špatné zažívání, na které si sem tam dopřeje kapičku likéru, který jeho žena vlastnoručně připravuje ze semleté dužiny aloe vera s červeným vínem, medem a malým dílem vodky. Tato směs se nalije do láhve, nechá v chladu týden odležet a po přecedění se pije po lžičkách třikrát denně před jídlem.


Manželka Petra, která nedávno oslavila sedmaosmdesátiny, se o pana Dimitra pečlivě stará, a to i přesto, že ji poslední dobou stíhá jeden zdravotní problém za druhým – a to byla podle svých slov celý život zdravá jako řípa.