Kniha o Praze 6 nabízí ucelený pohled

náhled souboruStodevadesát stran zajímavých informací z historie a současnosti městské části mohou čtenáři najít v nové knize Praha 6 křížem krážem, kterou v prosinci slavnostně pokřtila starostka Marie Kousalíková spolu s čestným občanem Prahy 6, spisovatelem Jiřím Stránským.

Publikace nakladatelství Milpo media od autora Milana Poláka a jeho kolektivu je další z řady knih o městské části. I na vzniku této publikace se podílela radnice. Kolektiv šesti autorů poutavě provází čtenáře celou městskou částí od Ruzyně, Liboce a Vokovic až k Dejvicím a Bubenči a seznámí je s malebným místy i neobvyklými objekty. Nabízí však i přívětivé putování po proslulých fenoménech, jako je například letohrádek Hvězda či čtvrť Hanspaulka. V knize jsou zahrnuty kapitoly o církevních stavbách, přírodních skvostech, dopravních cestách i kapitoly z historie. Doplněna je fotografiemi, které nabízejí netradiční pohled na stavby šesté městské části, mezi ty nejzajímavější patří letecké pohledy na Prahu 6. Čtenáři v knize najdou geografické informace, seznam sakrálních památek, významných pomníků, osobností Prahy 6, dále statistiky, informace geologii, rostlinách i zvířatech, historické i současné informace. „Každá kniha má svůj účel, pro který vznikla, a tudíž také čtenáře, které by měla oslovit. Zde je úloha knihy jednoznačná a přímočará. Pro svoji vysokou didaktickou hodnotu a jistý zdravý patriotismus, kterého je plná, je kniha určena především občanům Prahy 6 a zbytku Pražanů. Poslouží jistě také studentům ve školách, jako zdroj poznání naší čtvrti, do rodin zvídavých občanů nebo jen k poučení turistů v naší městské části,“ řekla starostka Marie Kousalíková.


Slavnostní křest doprovodila výstava, která na velkoplošných panelech nabídla ochutnávku z knihy, která je na pultech k dostání za 400 korun. Spokojené čtenáře přišli knize popřát i bývalí starostové Prahy 6 Petr Boček a Pavel Bém.