Ohleduplnými dopravci jsou easyJet a Malév

náhled souboruNejtiššími dopravci na ruzyňském letišti byly za loňský rok vyhlášeny společnosti easyJet v kategorii proudových a Malév v kategorii vrtulových letadel. Společnosti byly oceněny v již pátém ročníku soutěže, která má motivovat letecké společnosti k ekologickému a ohleduplnému provozu.

Britské letecká společnost easyJet zvítězila v soutěži již před pěti lety v prvním ročníku soutěže. V kategorii vrtulových letadel obhájil loňský titul maďarský dopravce Malév. Ocenění vítězům předali zástupci obou organizátorů akce – starostka Prahy 6 Marie Kousalíková a Jiří Pos, ředitel Letiště Praha.
V roce 2011 bylo hodnoceno 10 leteckých společností v kategorii proudových letadel a 4 letecké společnosti v kategorii vrtulových letadel. V nejintenzivnějším leteckém období od června do října se sledoval nejenom naměřený hluk, ale rovněž i efektivní využití sedačkové kapacity letadel. „Výsledky měření za poslední roky ukazují, že letecké společnosti posílají do Prahy moderní letadla, jejichž provoz je ohleduplnější k životnímu prostředí,“ zhodnotil výsledky soutěže ředitel letiště a předseda představenstva Jiří Pos.


Smyslem soutěže je především zlepšit kvalitu života a bydlení občanů Prahy 6 v okolí letiště. Proto chceme vyzdvihnout ty dopravce, kteří, nejen že respektují hygienické limity, ale snaží se i o ohleduplnost k občanům, kteří v okolí letiště žijí,“ řekla starostka Marie Kousalíková.

„Ocenění podtrhuje naši dlouhodobou snahu o létání s nejčistšími a nejtiššími letadly. Naše letadla jsou mladá a úsporná – průměrně jsou jen 3,9 let stará a vypouštějí o 27 % méně oxidu uhličitého než na stejné trase letadla stejného typu,“ uvedla Verena Keimer, marketingová manažerka easyJet. Také letecká společnost Malév Hungarian Airlines si váží ocenění. „Potvrzuje dobrou práci našich techniků v Budapešti a kvalitu stroje Dash Q400,“ uvedla obchodní zástupkyně společnosti Klára Chod.

Konečné pořadí soutěžících leteckých společností i jednotlivé průběžné měsíční výsledky jsou zveřejněny na internetových stránkách letiště www.prg.aero v sekci Vztahy s okolím.

Součástí akce bylo také vyhlášení výsledků 2. ročníku výtvarné soutěže „Svět letadel“. Děti ze základních škol z blízkého okolí letiště měly nakreslit obrázek na téma „Kdo pracuje na letišti“. Do soutěže se zapojilo 14 základních škol, mezi nejlepšími byl sedmiletý David Bartoň ze ZŠ a MŠ TGM Ruzyně.




Na slavnostním vyhlášení vystoupil letištěm podporovaný pěvecký a taneční soubor Musica e Danza ze ZŠ Dědina, který letos vyhrál Mistrovství světa ve sborovém zpěvu.