Osobnosti zdobily stromky pro charitu, nejvíc vydělal kůrovec

náhled souboruDobročinná dražba deseti vánočních stromů ozdobených známými osobnostmi vynesla pro charitu rekordní částku. Ve prospěch Domova sv. Rodiny v Liboci a Domova sv. Karla Boromejského tak putuje rekordních 606 000 korun.

V prosinci se konal již pátý ročník tohoto charitativního projektu. Vánoční stromky ozdobily osobnosti veřejného i společenského života. Byli mezi nimi ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, starostka Marie Kousalíková, senátor Petr Bratský, poslanec Pavel Bém, Eliška Hašek Coolidge, zpěvák Kryštof Michal, herečka Zlata Adamovská, herecký soubor Dejvického divadla, divadla Spejbla a Hurvínka, sportovci Dukly Praha, souboru The Tap Tap. „Jsem velmi ráda, že si takto významné osobnosti udělaly před Vánoci čas a ozdobily stromečky. Vážím si také dražitelů, kteří se postarali o to, že jsme letos vybrali rekordní částku, která půjde na charitativní účely,“ řekla starostka Kousalíková, která tradici zdobení stromků převzala po Tomáši Chalupovi.
A právě šumavský smrček ozdobený ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou se v Písecké bráně vydražil za rekordních 107 tisíc korun. Asi desetiletý smrk ztepilý z lokality Hrádku u Srní byl ozdoben zlatými kůrovci a larvami z dílny výtvarníků Pavla Šťastného a Jana Novotného. „Jsem rád, že poněkud netradičně ozdobený šumavský smrk měl v dražbě úspěch. Dražitel získává nejen výtvarný artefakt ale i strom, který může na jaře vysadit, a hlavně dobrý pocit, že přispěl potřebným," řekl ministr Chalupa. Zhruba metr vysoké stromky byly zasazeny do květináčů, aby si je dražitelé mohli snadno odvézt.
Poukaz na vydraženou sumu si převzali po skončení dražby Miroslava Frýdecká, představená Domova pro seniory svatého Karla Boromejského a Tomáš Biňovec, ředitel Domova svaté Rodiny, kde pečují o děti s mentálním a kombinovaným postižením.