Praha 6 odměnila pět strážníků za mimořádný čin

náhled souboruNebývale rušnou službu měli na podzim hned dvakrát městští strážníci z Prahy 6. Zasahovali s nasazením vlastního života a v obou případech hlídky pachatele zadrželi. Jejich odvahu a pohotové jednání proto ocenila i městská část a strážníky finančně odměnila.

Starostka Marie Kousalíková společně se svým zástupcem Janem Zárubou, který má na starosti oblast bezpečnosti, předali finanční dary od pěti do deseti tisíc korun za mimořádné činy pěti strážníkům městské policie OŘ Praha 6. O ocenění za zvládnuté zákroky se zasloužili Milan Čámský, Martin Havránek, Gabriela Dvořáčková, Roman Vyšata a David Diepold.

V jednom případě se jednalo o zásah při přepadení lékárny, kdy strážníci zadrželi pachatele přímo na místě činu. Druhý případ byl závažnější. Hlídka podle stylu jízdy odhalila řidiče, který byl pod vlivem alkoholu. Policisté ho pronásledovali, zatímco pachatel pokračoval ulicí Evropskou, Jugoslávských partyzánů, jel na červenou i v protisměru, a dostižen byl u vozovny Vokovice. Svým autem pak najížděl na vozidlo strážníků i na samotnou hlídku. Pro zadržení musela hlídka použít i střelnou zbraň. Milana Čámského a Martina Havránka za jejich zásah ocenil i primátor Bohuslav Svoboda, který jim předal medaile za statečnost.

Práci strážníků ocenila starostka Marie Kousalíková: „Jsou to ti, kteří chodí po chodnících, vídáme je v Hvězdě, v Šárce, v parcích. Jsou důležitější než ti, kteří sedí v kancelářích. Na ulici pak máte pocit většího bezpečí,“ řekla starostka.

Práci strážníků ocenili i nadřízení.  „Všichni odměňovaní strážníci se svým rozhodným jednáním přičinili o znemožnění další trestné činnosti zadržených pachatelů, která nemusela vždy skončit pouze finančními škodami, ale mohla mít i fatální důsledky,“ řekl Zdeněk Kovanda, zástupce ředitele obvodního ředitelství městské policie v Praze 6, který je od ledna pověřen jejím řízením. Dosavadní ředitel Viktor Richter s koncem roku po více než šestnácti letech ve funkci odchází do důchodu. Na jmenování nového ředitele se teprve čeká.


Strážníci Prahy 6 ocenění za mimořádné výkony spolu s ředitelem Viktorem Richterem, který na konci roku odešel do důchodu.