Sportovní legendy Dukly slavily

náhled souboruStalo se tradicí, že ke konci roku Armádní sportovní centrum Dukla pořádá setkání jubilantů armádního vrcholového sportu.

Na tom posledním se v Dejvicích v Domě armády sešlo 45 osobností armádního sportu. Mezi nimi byli medailisté a účastníci olympijských her, mistrovství světa a mistrovství Evropy a sportovní funkcionáři.


Shledání legend bylo srdečné a objevily se i slzy dojetí po několikaletém setkání, když se vedle sebe postavili jubilanti se šesti až osmi křížky na zádech z řad atletů, veslařů, hokejistů, fotbalistů. Pozvání přijala i legenda československé kopané a držitel Zlatého míče z roku 1962 Josef Masopust, šestinásobný mistr fotbalové ligy s Duklou Praha Ivo Urban, atlet Ladislav Moc, házenkář a držitel Olympijského řádu MOV Jiří Vícha – ti všichni oslavili vloni 80 let. Nejstaršími účastníky setkání byli atlet Aleš Poděbrad a motocyklový závodník Václav Parus vloni pětaosmdesátiletí a pětadevadesátiletá bývalá účetní Dukly Blažena Císařovská.


Nováčky mezi jubilanty byli „šedesátníci“ veslaři Petr Lakomý a Jiří Štefan, atlet Miroslav Tulis, cyklista Petr Eliáš, vodní slalomář Vlastimil Ouředník, fotbalista zlatý z OH v Moskvě 1980 Oldřich Rott a lyžař Milan Urbanec. Zástupci loňských „pětašedesátníků“ byli hokejista Josef Augusta, motokrosaři František Mrázek a Petr Dobrý, házenkář Ivan Satrapa, kanoisté Ladislav Souček a Zdeněk Bohutínský, cyklista Karel Vávra, atlet Jiří Vyčichlo, gymnasta Miroslav Netušil, skokan na lyžích Rudolf Höhnl a veslaři Jiří Pták s Oldřichem Svojanovským.


Se sedmi křížky na zádech zde převzali ocenění motokrosař Zdeněk Češpiva, fotbalista Josef Jelínek, vodní slalomář Ladislav Měšťan, cyklista Jaroslav Bugner, veslař Jiří Ulč, parašutista Jaroslav Chromek, hokejisté Josef Sobota a dlouholetý velitel Dukly Liberec a později Dukly Praha Jan Klapáč. Nechyběli také „pětasedmdesátníci“ gymnasta Karel Klečka, sportovní střelec Ladislav Falta, hokejisté Stanislav Neveselý a Miloš Podhorský, a s nimi předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.


Všem pozvaným, kteří se vloni dožili významného jubilea, poděkovali za jejich podíl na úspěších armádní sportovní reprezentace náměstek ministra obrany Michael Hrbata, ředitel Armádního sportovního centra Dukla plk. Jaroslav Priščák, zlatí olympijští medailisté Dana Zátopková, Jan Železný, Kateřina Neumannová a bronzový Václav Chalupa a další. Náměstek ministra obrany Hrbata řekl, že Dukla pokračuje v tradici vynikajících výsledků armádních sportovců, které byly zahájeny před 63 lety. „Armádní sport Dukla po celou dobu existence tvoří nezastupitelný článek sportovní přípravy české sportovní reprezentace a dominantně se podílí na vynikajících sportovních výsledcích na mistrovství světa, Evropy a olympijských hrách,“ dodal.