Technická škola oslovila soutěží dívky

náhled souboruNadané středoškolačky z celé republiky soutěžily o nejlepší vědecký projekt v originální vědecko-technické soutěži, kterou pro ně v prosinci připravilo ČVUT se svými partnery. Vítězkou se stala studentka Šárka Vávrová za svůj projekt elektronické časomíry.

Finále sympatické soutěže „Holky pozor“ věnované technicky zaměřeným dívkám podpořila i starostka Marie Kousalíková, která v Národní technické knihovně předala cenu vítězce Šárce Vávrové, studentce Střední průmyslové školy elektrotechniky, informatiky a řemesel z Frenštátu pod Radhoštěm za vytvoření přenosné elektronické časomíry. Její projekt oslovil porotu nejvíce. „Zajímám se o elektroniku a informatiku. Dále také aktivně sportuji, hraji florbal a běhám. Všechny své zájmy a koníčky jsem využila ve svém projektu, jehož výsledkem je funkční model časomíry sloužící pro potřeby našeho florbalového oddílu,“ řekla vítězka, která jako cenu získala notebook. Na druhém místě skončila studentka gymnázia z Pardubic Veronika Valešová s projektem Určování vitamínu C v potravinách a na třetím gymnazistka ze Šlapanic u Brna Tereza Novotná se svým Virtuálním šatníkem.


Studentky mohly více než dva týdny přihlašovat do soutěže své projekty z oblasti vědy a techniky. Pět nejlepších projektů následně autorky prezentovaly před komisí a dalšími hosty včetně medií. Určit pořadí na prvních třech místech nebyl podle členů komise snadný úkol, jelikož všechny projekty byly zajímavé, na překvapivě vysoké úrovni a autorkami byly velmi dobře odprezentovány.


„Věda a technika je spíše mužskou záležitostí. Tím víc jsem ráda, že jsou mezi námi dívky, které dokazují, že každý může dělat vše, co ho baví a co má rád,“ ocenila píli a snahu soutěžících starostka Marie Kousalíková. Soutěž je podle ní nejlepším způsobem, jak zviditelnit technické školství.


Soutěž, kterou pořádá ČVUT, vznikla v rámci projektu Holky, pozor, který běží třetím rokem z popudu firem, které mají zájem o mladé ženy, technicky vzdělané. Další ročník soutěže se bude konat na podzim.