Váleční veteráni v ÚVN bydlí v novém

náhled souboruÚstřední vojenská nemocnice otevřela zrekonstruované oddělení sociální péče a domova pro válečné veterány. Domov a péči zde nalezne 38 veteránů druhé světové války.

Veteráni získali bezbariérově zařízené bydlení s výhledem na Prahu. Osm bytových jednotek, z nichž je jedna připravena pro manželský pár, se nachází ve 3. patře. „Náklady na rekonstrukci činily zhruba 20 milionů korun, ministerstvo obrany přispělo přibližně polovinou této částky,“ řekl po otevření pavilonu ministr obrany Alexandr Vondra. „Kapacita není taková, aby mohla uspokojit poptávku, ale přece jen jde o krok kupředu,“ dodal ministr Vondra.

Rekonstrukce podle náměstkyně ředitele ÚVN Lenky Gutové trvala půl roku, v jejím průběhu byli veteráni umístěni na různých pokojích nemocnice. „Je vidět, že potřeba zdravotně-sociální péče pro válečné veterány, kteří nejsou schopni se o sebe sami postarat a potřebují pomoc v běžných denních činnostech, je a bude zcela potřebná,“ dodala Gutová s tím, že je třeba neustále upozorňovat na to, že současné kapacity nestačí.

Podle ředitele nemocnice Miroslava Zavorala bylo v právě dokončené první etapě rekonstrukce otevřeno oddělení sociální péče, které má 38 lůžek. Jeho kapacita je nyní zcela naplněna.

Všichni veteráni, kteří jsou nyní v domově v budově ÚVN umístěni, jsou vysloužilci z druhé světové války. Stará se o ně tým asi 20 lidí, složený ze všeobecných sester a sociálních pracovníků. Lékaři nejsou v domově pro veterány stále přítomni. Docházejí pouze jednou měsíčně na kontrolu a předepisování léků. „Pokud je ale třeba, mohou se sem přemístit z ÚVN,“  vysvětlila Gutová.

Ministerstvo obrany registruje 1 800 veteránů druhé světové války a zhruba 17 000 novodobých válečných veteránů. ÚVN pečuje v současnosti o 38 veteránů 2. světové války. Nejstarší z nich oslaví v příštím roce 100. narozeniny.


Paní Greta Koutná ve svém pokoji v Domově pro válečné veterány, který po rekonstrukci otevřela ÚVN.