Zemřel Václav Havel, exprezident i čestný občan Prahy 6

náhled souboruV neděli 18. prosince 2011 zemřel bývalý prezident, čestný občan městské části Praha 6, spisovatel a dramatik Václav Havel. Také Praha 6 uctila jeho památku vlajkami staženými na půl žerdi, lidé zapalovali svíčky u Havlovy vily v Dělostřelecké ulici, zapisovali slova díků do kondolenční knihy ve dvoraně radnice.

„Naposledy jsem měla možnost setkat se s panem prezidentem Václavem Havlem 2. září loňského roku při udělování čestného občanství v Břevnovském klášteře. Vzpomínám si, že oplýval vtipem a i přes zdravotní potíže neztrácel nic ze svého postřehu a osobitého vidění světa. Nedávno jsem si s panem prezidentem Havlem dokonce domlouvala předběžnou schůzku, až se mu uleví a znovu nabere sil. Věřila jsem, že zdravotní obtíže překoná a že ještě věnuje své síly a zkušenosti naší zemi. Ačkoli víme, že život každého z nás není nekonečný, často doufáme, že okamžik jako je tento nenastane, že naši nejbližší tu s námi budou stále. Václav Havel byl nejvýraznější politickou osobností novodobých dějin České republiky. Možnost setkat se s ním a hovořit s ním, to patřilo k nezapomenutelným zážitkům. Věřím, že v nás všech zůstanou jen světlé vzpomínky na tohoto úctyhodného člověka,“ vzpomenula na exprezidenta a čestného občana starostka Marie Kousalíková



Václav Havel
se narodil 5. října 1936. Politik, dramatik a spisovatel je jedním ze symbolů pádu komunismu a ve světě je znám i jako bojovník za lidská práva.

V listopadu 1989 se Havel stal spoluzakladatelem Občanského fóra, hnutí, které s otřesenými komunisty vyjednalo konec jejich diktatury. Dne 29. prosince 1989 byl zvolen prezidentem Československa, o tři roky později se mu ale nepodařilo zabránit rozpadu státu. Od roku 1993 byl dvě funkční období prezidentem České republiky. Zemi vyvedl z Varšavské smlouvy a přivedl do NATO. Prosazoval i vstup do EU.

V úřadu československého a posléze českého prezidenta strávil více než 12 let. V roce 2011 se stal čestným občanem MČ Praha 6.