Kytarový festival zahájí v NTK nejlepší australský kytarista

náhled souboruMezinárodní hudební festival Kytara napříč žánry, který tradičně představuje kytaru v jiném než klasickém žánru, dospěl ke svému patnáctému ročníku.

Zahajovací koncert se bude konat 14. října v 19,30 hod. v prostorách Národní technické knihovny. Zde se představí australský umělec Michael Fix. Českou republiku bude reprezentovat kytarista Petr Vít a mladičká talentovaná tanečnice Veronica Vítová-Roa. Nad slavnostním zahájením opět převzala záštitu starostka Marie Kousalíková.

Mezi hosty festivalu se vedle nových tváří objeví i několik úspěšných umělců z minulých ročníků. Nejvíce fanoušků se chystá na listopadový koncert australského kytarového mága Tommyho Emmanuela, své věrné příznivce má u nás i německý kytarista a skladatel Peter Finger či americká zpěvačka a kytaristka Janet Robin.

Michael Fix, který festival otevře, patří už 20 let k nejlepším kytaristům Austrálie. Vydal množství alb, vystupuje na festivalech v Austrálii, Evropě i Asii a skládá hudbu pro film a televizi. Je žákem Tommyho Emmanuela a jejich společná vystoupení patří k nezapomenutelným zážitkům. Tento „džentlmen“ mezi kytaristy stylu fingerpicking, vždy elegantní a šarmantní, hravě maže hranice mezi žánry. Bacha a Brahmse interpretuje stejně moderně jako skladby Beatles a Rolling Stones.

Petr Vít je brněnský rodák a absolvent místní konzervatoře. Po úspěších v oblasti klasické kytary začal objevovat zcela jiný hudební svět a očarován flamenkem studoval tento styl přímo ve španělské Andalusii. Kromě koncertní a pedagogické činnosti se věnuje i skladatelské práci, která zahrnuje kompozice pro sólové nástroje, komorní a scénickou hudbu.