Ladronkafest byl opět svátkem pro aktivní lidi

náhled souboruPatnáct tisíc návštěvníků, kteří se seznamovali s nejrůznějšími volnočasovými aktivitami včetně netradičních sportů, přilákal Ladronkafest v září na břevnovskou pláň.

Představilo se na něm přes 60 různých činností, jimiž lze kvalitně a zábavně trávit čas. Ladronkafest každoročně představuje žhavé novinky mezi sporty nebo hobby, letos přinesl hned 4 speciality: skimboard – skejtování na vodě, tchoukball – míčovou hra původem ze Švýcarska, namísto branek se používají nakloněné trampolíny, woodkopf – český vynález, hráči proti sobě bojují s prkny na hlavách, a discgolf – házení disků do jamek.

„Těší mě, že na akci opět přišlo tolik návštěvníků napříč všemi generacemi. Je pěkné vidět pohromadě tak velký počet lidí, co sportuje a žije aktivně,“ uvedla starostka Marie Kousalíková. Součástí Ladronkafestu byla charitativní akce. Jízdou na kolech Nadace ČEZ podpořili návštěvníci dvě neziskové organizace z Prahy 6, pro které se podařilo získat přes 100 tisíc korun. Do akce se zapojili představitelé radnice Prahy 6, radní Ondřej Balatka i místostarosta Petr Ayeboua. Na kolo nasedl i držitel zlaté medaile z letošní paralympiády v Londýně Jiří Ježek.

Na festivalu se uskutečnila mistrovství atraktivních sportů, již podruhé bylo na programu Mistrovství ČR ve slackline – akrobacii na pružném laně. Mistrem republiky se letos stal Lukáš Černý. Vůbec poprvé se konalo Mistrovství světa ve Woodkopfu, originální disciplíně, v které vyhrává ten ze dvou soupeřů, který shodí fošnu z hlavy protivníka a svou fošnu na hlavě udrží. Mistrem světa 2012 se stal známý herec Robert Jašków.

Oblíbenou částí programu je Soutěž studentských kapel. V ní se snaží získat hlasy fanoušků talentované mladé skupiny z celé republiky. Ze 27 kapel přihlášených skupin, jich pět finálových mělo příležitost hrát živě na festivalovém podiu. Návštěvníci letos vybrali jako nejlepší studentskou skupinu Lolita band.

Další novinkou festivalového programu byl DANCE MOB – taneční happening, při kterém tančilo jednotnou choreografii přes 200 lidí. Tanečníci se mohli choreografii naučit předem na webových stránkách festivalu nebo přímo při tanečních workshopech na akci. Společně si pak zatančili před podiem se skupinou Fantasy Dance Studio.

Celodenní festival završily tři koncerty, zahrála populární elektro-popová kapela LUS3, mladí energičtí bubeníci Marimba Live Drums a nakonec oblíbení soul–popoví Navigators.


Skimboarding – jedna z nových sportovních aktivit.


Český vynález woodkopf je soutěž ve shazování prkna z hlavy.