Na ZŠ Interbrigády sklízeli první úrodu

náhled souboruSvé první brambory, ale také kedlubny, dýně i nejrůznější bylinky sklidily děti ze základní školy Interbrigády z nové užitkové výukové zahrady v areálu školy. Žáci si ji sami pojmenovali Zahrada Modré třešně. Učí se v ní starat se o rostliny od jejich zasazení po sklizeň plodů.

V září žáci zahradu slavnostně převzali od zástupkyně velvyslanectví Nizozemského království paní radové Drs. Ellen van de Vrugt. „Projekt výukové zahrady totiž vznikl díky iniciativě a finančnímu zajištění velvyslanectví Nizozemského království,“ sdělil ředitel školy Petr Karvánek.

Nyní je péče o zahradu plně v rukou školáků. Ti se již během slavnostního převzetí zahrady pochlubili první úrodou. Nápad ocenil i radní pro školství Ondřej Balatka: „Například kopání brambor může být pro děti žijící ve městě zajímavou zkušeností.“ Kromě nakopaných brambor pohostili přítomné dýňovou polévkou, buchtou z cukety, a jednohubkami sypanými pažitkou. Pil se meduňkový a mátový čaj.

Zahrada je rozdělena do řady políček – bylinkové, trvalky, maliny a ostružiny, dýně a brambory, cukety a rajčata, zelenina, keřová výsadba a jedna třešeň. K projektu škola vydala také brožuru, která popisuje vznik zahrady, její funkci a pomáhá dětem orientovat se mezi rostlinami. Nechybí v ní ani recept na dýňovou polévku.