Odešel hrdina, veterán, legenda a fajn chlap....

náhled souboruJeden z posledních válečných veteránů, voják i odbojář a Čestný občan Prahy 6, genmjr. Tomáš Sedláček, zemřel 27. srpna ve věku 94 let.

Nejen Praha 6 přišla o osobnost, která byla symbolem vojenské důstojnosti, o člověka zásadového, z jehož slov i činů byla patrná věrnost a láska k vlasti a k armádě. V jeho životě se odrážela historie celé Československé a později České republiky. Státní pohřeb se konal za účasti nejvyšších představitelů státu.

„Měl jsem možnost a čest poznat Tomáše Sedláčka jako hrdinu, veterána, legendu i jako člověka s krásným humorem, vtipem a elegancí. Byl pro mne vzorem a příkladem pevných zásad a odvahy. Vím, že teď už je mu dobře. Je mezi kamarády, generály Peřinou, Fajtlem, Špačkem a dalšími hrdiny známých jmen,“ vzpomenul na Tomáše Sedláčka bývalý starosta a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, který ho pravidelně doprovázel při pietních akcích pořádaných městskou částí.

Jeho životní krédo „Vydržet“ se stalo i titulem pro jeho vzpomínkové paměti, které vyšly před čtyřmi lety a generál je pokřtil v Pélleově vile. „Trvalo několik let, než jsem se vypovídal a nyní si připadám jako starý kriminálník, který se vypovídal ze svých hříchů a zločinů a předal je soudcům. Doufám, že budou milosrdní,“ řekl tehdy se svým osobitým humorem.

Sedláček se narodil v roce 8. ledna 1918, o dvacet let později ukončil vojenskou akademii jako jeden z nejlepších. Po rozpuštění československé armády odešel bojovat do zahraničí. Generál ve výslužbě bojoval na východní i západní frontě druhé světové války. Zúčastnil se slavných bojů československých vojáků na Dukle i Slovenského národního povstání. Po válce byl komunistickým režimem ve vykonstruovaném procesu odsouzen k doživotí, prošel několika věznicemi, do roku 1960 byl vězněn v uranovém lágru Bytíz na Příbramsku.

Rehabilitace se dočkal díky Sametové revoluci, později byl povýšen až do hodnosti armádního generála ve výslužbě. Aktivně se podílel na rehabilitacích zahraničních vojáků a stal se prvním předsedou obnovené československé obce legionářské.

Za zásluhy mu byly mimo jiné udělena státní vyznamenání Řád M. R. Štefánika a Řád T. G. Masaryka.