Panelákem otřásl výbuch, Praha 6 se lidem postarala o nocleh i zázemí

náhled souboruSe zcela mimořádnou událostí se museli vyrovnat obyvatelé panelového domu na rohu Evropské a Arabské ulice. V domě došlo k výbuchu a kvůli následnému nálezu množství výbušnin museli lidé během několika minut opustit své byty. Díky okamžité pomoci oddělení krizového řízení Prahy 6 bez střechy nad hlavou nezůstali.

„Situaci začali okamžitě řešit pracovníci oddělení krizového řízení úřadu městské části, kteří řídili evakuaci a o občany se starali až do jejich návratu zpět do bytů,“ uvedla starostka Marie Kousalíková. Ocenila vysoké nasazení pracovníků radnice, kteří občanům poskytli veškerou možnou pomoc. Na náklady městské části se podařilo zajistit lidem bezprostředně po opuštění bytů nocleh v nedalekém hotelu, nakoupit základní hygienické potřeby a dostali i jídlo a nápoje. „Jsme rádi, že se incident obešel bez vážných zranění a nikdo nepřišel o život,“ dodala starostka.

Výbuch nikdo nečekal

Exploze otřásla domem 14. září po desáté hodině večer. Jak zjistila policie, jeden z jeho obyvatel, sběratel historických zbraní a hledač min, ve svém bytě manipuloval s třaskavinou. Ta byla příčinou výbuchu. V bytě navíc skladoval více než 200 kg munice, třaskavin a dalších podobně nebezpečných látek. Z toho důvodu nařídil velitel zásahu okamžitou evakuaci, protože hrozil mnohem silnější výbuch.

Dům muselo opustit téměř šedesát obyvatel, a to včetně malých dětí a čtyř psů. Většina z nich byla v pyžamech a bez dokladů. Vzhledem k vysokému nebezpečí další exploze nebylo možné, aby se do bytů vrátili aspoň pro základní věci.

Šestatřiceti obyvatelům domu Praha 6 zajistila nocleh v hotelu Crystal, kam se přemístili připraveným autobusem. Ostatní se odebrali k příbuzným. „Lidem jsme zakoupili i základní hygienické potřeby. Starším lidem bylo nutné zajistit léky, které užívají pravidelně,“ uvedl radní pro sociální oblast Petr Ayeboua.

Protože práce na vyklízení domu pokračovaly během soboty, evakuovaní se přesunuli do Gymnázia Arabská, kde dostali teplý oběd a nápoje.

„Městská část se o nás vzorně postarala. Od zajištění ubytování a stravy po vlídné jednání a poskytování informací,“ obrátila se s poděkováním na radnici jedna z obyvatel domu, paní Alena Strádalová.

Dům není poškozen

Celou noc pyrotechnici likvidovali nebezpečné výbušniny a vynášeli je z domu. Statik zjišťoval, zda nebyla narušena statika domu. Ta naštěstí újmu neutrpěla. Lidé se z rozhodnutí policejního pyrotechnika mohli vrátit do svých bytů v půl páté odpoledne, po osmnácti hodinách strávených nedobrovolně mimo domov. „Od doby povodní šlo co do počtu evakuovaných lidí o největší akci. Jsem rád, že krizové oddělení, které ročně řeší desítky menších problémů, situaci bravurně zvládlo,“ uvedl tajemník úřadu Jan Holický.

Sběratel historických zbraní skončil v nemocnici s mnohočetnými poraněními od střepin, která naštěstí nejsou vážná. Policie už ho obvinila z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti, za které mu hrozí až dvouleté vězení.

Na místě zasahovali hasiči, policie, pyrotechnik. Krizový štáb Prahy 6 pomáhal lidem se v situaci zorientovat. Na náklady radnice jim bylo zajištěno náhradní ubytování, strava i základní hygienické potřeby.


Lidé se přistaveným autobusem dostali do hotelu Crystal, kde strávili noc.


Na místě zasahovali hasiči, policie, pyrotechnik. Krizový štáb Prahy 6 pomáhal lidem se v situaci zorientovat. Na náklady radnice jim bylo zajištěno náhradní ubytování, strava i základní hygienické potřeby.