Praha 6 přivítala Jiřího Ježka, nejúspěšnějšího paralympijského cyklistu a svého občana

náhled souboruDěkovný banner pro Jiřího Ježka s gratulací od Prahy 6 na Vítězném náměstí připomíná nejen skvělý sportovní úspěch

paralympijského vítěze, ale i to, že za svými cíli si člověk musí jít a nezdávat se, když mu osud přestane být nakloněn.

Jiří Ježek, osmatřicetiletý cyklista s podkolení amputací, má ve sbírce šest zlatých medailí z paralympijských her, čtyři stříbra a jeden bronz. Poslední medaile přivezl z Londýna, kde vyhrál časovku a skončil druhý ve stíhacím závodě na 4 kilometry. O svoje pocity jen z vítězství i z tvrdých tréninků se podělil s dětmi ze školy Emy Destinnové, kterou osm let navštěvoval. Mimo jiné v době, kdy kvůli nehodě přišel o část dolní končetiny.

„Škola mi po úrazu hodně pomohla a možná nastartovala mojí kariéru,“ řekl Ježek. S žáky 6. a 9. třídy si popovídal na besedě. „Jsem rád, že mohu být vzorem začínajícím sportovcům, ať už handicapovaným nebo zdravým. Myslím, že když po něčem hodně toužíte, tak se vám to vždycky podaří,“ řekl cyklista dětem, které nadšeně pokládaly otázky a naslouchaly.

Na besedě hovořil o sportu jako takovém, o svých úspěších na světových soutěžích, atmosféře olympiády, o přípravě i o tom, jaké to vůbec je závodit na profesionální úrovni. Připomněl dětem, jak moc mu v životě pomáhá znalost světových jazyků a jak důležitá je podpora okolí a svých blízkých.

Setkal se také se svojí bývalou učitelkou Janou Špičkovou. Ta vzpomínala, jak se Jirka po úrazu vydal s protézou se spolužáky na výlet na Sněžku. „Byl velmi houževnatý a chtěl i po úrazu dělat to, co ostatní,“ vzpomínala. Žáci fandili Jirkovi během paralympijských her a po jejich skončení mu každý z žáků 5. A vytvořil vlastnoručně diplom.

Na Vítězném náměstí mu společně školáci společně se starostkou Marií Kousalíkovou odhalili banner jako poděkování za sportovní úspěchy. „Dokud budu mít šanci vyhrávat, pak budu soutěžit,“ řekl Ježek.