Pražskou 50 odstartoval vítěz paralympiády Jiří Ježek

náhled souboruPopulární závod pro amatérské cyklisty Pražská padesátka přilákal do Dejvic přes sedm stovek závodníků. Výstřelem ze startovní pistole je na trať poslal čerstvý paralympijský vítěz, hendikepovaný cyklista Jirka Ježek.

„Pražská padesátka je moje srdeční záležitost. Byl to můj první závod, který jsem jel na horském kole a pravidelně se ho účastním,“ řekl čerstvý paralympijský vítěz, který se ziskem jedenácté medaile stal v Londýně zároveň nejúspěšnějším cyklistou v historii paralympijských her. Letos účast v závodě přenechal jiným. „Po olympiádě se ještě necítím na to, abych závod se ctí absolvoval, ale jsem rád, že mohu závodníky aspoň takto podpořit,“ řekl krátce před tím, než závod odstartoval.

Pražská padesátka se jela letos počtrnácté a s Prahou 6 je neodmyslitelně spojena. „Je to jedna z největších cyklistických událostí v Praze a městská část ji také pravidelně finančně podporuje,“ uvedl radní pro sport Ondřej Balatka.

Nejrychlejším účastníkem závodu, který vede z areálu dejvických vysokých škol na Okoř a zpět, se letos stal Ivan Rybařík s časem jedna hodina a 37 minut, druhý dojel o minutu později Michal Bubílek, který si odnesl prvenství ve své kategorii muži A. Mezi ženami dominovala zkušená matadorka Pražské padesátky Kája Polívková. Přestože startuje ve veteránské kategorii, za sebou nechala všechny mladší soupeřky a dojela do cíle jako první žena s časem jedna hodina a 54 minut.

Do oblíbeného závodu nastupuje řada týmů, a to jak rodinných, tak firemních. Pravidelně se účastní týmy u úřadu Městské části Praha 6, šestkových policistů, tým Letiště Praha nebo místního cyklistického spolku Torpedo. „Závod proběhl bez komplikací, podařilo se vytvořit skvělou atmosféru, kterou si doufám příští rok zopakuje,“ shrnul ředitel závodu Pavel Landa, který připomenul, že závod je určen nejširší sportovní veřejnosti z řad amatérských cyklistů.

Jiří Ježek poslal na trať přes sedm stovek cyklistů. Sám ještě odpočíval po zisku stříbrné medaile ze stíhačky na 4 000 metrů a skvělého vítězství v časovce. Ježek, který po úrazu v dětství závodí s protézou, je nejúspěšnější paralympijský cyklista historie her pro hendikepované.