Přednášky varují před riziky internetu

Používání internetu se stalo běžnou součástí života nejen dospělých, ale i dětí. Mnohem méně z nich však ví, jaká rizika jsou s užíváním internetu a on-line komunikace spojena.

Základní pravidla bezpečného užívání internetu se rodiče dětí i široká veřejnost dozví na seminářích, které se konají během podzimu na základních školách v Praze 6.

„Projekt Praha 6 bezpečně on-line má ochránit především děti a je zaměřený hlavně na prevenci elektronického násilí a kriminality spojené s užíváním internetu a mobilů,“ vysvětluje radní pro bezpečnost Jan Záruba. Přednášky určené veřejnosti pořádá městská část Praha 6 společně s Národním centrem bezpečnějšího internetu. Rodiče na nich kromě informací získají kontakty na poradenská pracoviště. Projekt byl zahájen v září a pokračuje do listopadu.

Tématem seminářů je například kyberšikana (zneužívání moderních technologií k ponižování a zesměšňování druhých), rizika spojená s chatováním a mailováním, pokud dítě neví, s kým komunikuje, ochrana osobních údajů nebo sexting (elektronické rozesílání zpráv a obrázků se sexuálním obsahem. „Věřím, že větší informovaností rodičů lze přispět k ochraně dětí před nástrahami mobilní komunikace,“ říká radní Záruba. Současně s přednáškami pro rodiče se v základních školách budou konat též přednášky pro žáky „Surfuj bezpečně“.

Termíny přednášek

9. 10. v 18 hod. - ZŠ Na Dlouhém lánu

9. 10. v 18 hod. - ZŠ nám. Interbrigády

16. 10. v 18 hod. - ZŠ Bílá

16. 10. v 18 hod. - ZŠ Hanspaulka

17. 10. v 18 hod. - ZŠ TGM Ruzyně

18. 10. v 18 hod. - ZŠ Petřiny - sever

22. 10. v 18 hod. - ZŠ Pod Marjánkou

5. 11. v 18 hod. - ZŠ Dědina