Prvňáčků je letos víc než tisícovka

náhled souboruPrvňáčků od loňského roku opět přibylo. V září poprvé usedlo do školních lavic přes tisíc dětí. Děti babyboomu se přesouvají ze školek do škol.

Ředitelé škol v městské části Praha 6 přivítali v září 1017 prvňáků, kteří zasedli do lavic ve 44 třídách. „Ve srovnání s loňským rokem je to o 57 dětí více,“ počítá radní pro školství Ondřej Balatka. Největší nárůst počtu dětí letos zaznamenaly Základní škola Pod Marjánkou, kde se v letošním roce poprvé vyučuje v plném rozsahu devíti tříd, a Základní škola Petřiny-jih, která přidala první třídy s rozšířenou jazykovou výukou.

Nejvíce prvňáčků, 132 dětí, nastoupilo do pěti prvních tříd na ZŠ Emy Destinnové. Ve srovnání s loňským rokem klesl počet odkladů školní docházky.

Základní školy zřizované MČ Praha 6 tak v tomto školním roce navštěvuje téměř sedm tisíc dětí a předpokládá se, že s dalšími roky budou počty narůstat. „Školy mají zpracované dlouhodobé výhledy počtu žáků dle schválených, jakož i využitelných kapacitních možností. Všem dětem z Prahy 6 i v budoucnu zajistíme vyučování na našich školách,“ ubezpečuje radní pro školství Ondřej Balatka.

Městská část Praha 6 průběžně pokračuje s rekonstrukcemi v základních školách tak, aby školní zázemí pro děti bylo komfortní a moderní. Přes léto byla zrekonstruována jídelna a kuchyně ZŠ Hanspaulka, na ZŠ Komenského se stavěla nová nářaďovna.