Semafor mění repertoár, chystá pět premiér

náhled souboruStávající divadelní sezónu začali v Semaforu loučením. Po 105. repríze se v září hrálo naposledy představení Lysistrata. Návštěvníci Semaforu ale ošizeni nebudou. Ještě v září Semafor představil novinku „Kam se poděla Valérie“ a do konce roku slibuje dalších pět premiér.

roku slibuje dalších pět premiér.

Lysistrata není jediným představením, které diváci viděli v Semaforu naposledy. Z repertoáru zmizelo dalších šest inscenací, a to včetně divácky oblíbené Kytice. Důvodem jsou podle principála Jiřího Suchého finance. „Máme od magistrátu slušný grant, který nám nestačí. Některé z našich her měly na jevišti i přes dvě desítky lidí. Měsíčně potřebujeme na všechny platby 1,3 milionu korun. Abychom je dali dohromady, musela by vstupenka stát 800 korun, ale to by k nám zase nikdo nechodil," uvedl Suchý důvody programové výměny. Semafor proto opouštějí nákladné hry s větším množstvím účinkujících. Výjimkou je právě uvedená premiéra, která se chystala již od jara. Bláznivá komedie „Kam se poděla Valerie“ se odehrává v ústavu pro hyperaktivní jedince, kam manželé Couvalovi v podání principála souboru Suchého a Jitky Molavcové odložili dceru. Po dvaceti letech si pro ni přijdou, avšak ta není k nalezení. Na diváky čeká nejen překvapivé rozuzlení zápletky, ale řada písniček z autorského pera Suchého a nevšední pohybové kreace.

Podle Suchého musí divadlo do jara příštího roku ušetřit ještě tři miliony korun; pak by mělo dostat nový grant. Do té doby ovládnou Semafor komornější projekty. V repertoáru zůstávají tři představení: Levandule, Mam'zelle Nitouche a Hodiny jdou pozpátku.

V říjnu bude mít premiéru obnovená inscenace úspěšného textapealu Včera večer poštou ranní, v němž se bude Suchý probírat svou korespondencí s Janem Werichem, Jiřím Voskovcem, Milošem Formanem, Jiřím Šlitrem, Miroslavem Horníčkem a Milošem Kopeckým. Program bude obohacený o projekci.

Ještě koncem října se na jevišti objeví minimalistická komedie Laura a Olivier: Reality show. „V listopadu pak hudební komedie Rytíři z Blaníku a krasavice Lída odehrávající se v suterénní hospodě bájné hory, kde podle legendy vyčkávají rytíři, aby přišli českému národu v jeho slabé chvilce pomoci,“ uvedl Suchý, který je autorem libret všech semaforských novinek i většiny písní.

Tradiční adventní představení by mělo být letos více zaměřené na rodiny s dětmi. Ponese název Opera Betlém.

V lednu se na semaforském jevišti začne zkoušet hra Skleněné prkno, kterou kdysi minulý režim ještě v přípravách zakázal.