Šestka bez bariér radí, jak na úřad nebo do banky

náhled souboruHendikepovaní občané a návštěvníci Prahy 6 se mohou orientovat po městské části snadněji díky novému atlasu přístupnosti veřejných budov, úřadů a volnočasových objektů.

Praha 6 ve spolupráci s Pražskou organizací vozíčkářů vydala brožuru Šestka bez bariér, která mapuje bezbariérové přístupy do objektů nebo naopak upozorňuje na ty, kde je pro hendikepované přístup omezený či nemožný.

„Takové údaje pomohou v plánování návštěv nejen těžce postiženým, ale i lidem, kteří mají pohyblivost omezenou částečně nebo jen krátkodobě,“ uvedl radní pro sociální oblast Petr Ayeboua. Dodává, že publikace je rozdělena do čtyř kategorií. První jsou úřady a objekty sociálních služeb a školy, druhá zdravotnická zařízení včetně lékáren, třetí banky a obchody a čtvrtá kulturní zařízení, parky a významné památky. Postižení se v brožuře jednoduše zorientují pomocí piktogramů.

Šestka bez bariér je první podobnou souhrnnou orientační publikací pro oblast Prahy. Je určena pouze hendikepovaným. Městská část plánuje její převedení na webové stránky. „Každý bude mít možnost si jednotlivou stránku s mapou a potřebnými informacemi vytisknout,“ dodává radní Ayeboua.

Křest brožury se uskutečnil v rámci jubilejního 30. setkání vozíčkářů ve Hvězdě. Sportovní akce byla tradičně určena jak hendikepovaným, tak lidem bez postižení. Společně se tak zúčastnili závodů ve slalomu na vozíku, v jízdách i bězích na nejrůznější vzdálenosti, hrály se kuželky. Za skvělé výkony odměnila účastníky setkání koncertem zpěvačka Lenka Filipová, která pak společně s radním Petrem Ayebouou předala ceny nejlepším. Ve Hvězdě však letos vítězil hlavně sportovní duch a odhodlání překonávat překážky. Akci pořádala ve spolupráci s Prahou 6 Pražská organizace vozíčkářů.


Vozíčkáři si za své výkony zasloužili odměnu. Ceny předával radní pro sociální oblast Petr Ayeboua.