Zastupitelé znovu projednávali prodej bytů

Zastupitelé Prahy 6 na svém zářijovém zasedání znovu jednali o prodeji devíti set obecních bytů, které si mohou jejich stávající nájemci od městské části koupit za cenu stanovenou soudním znalcem a sníženou o slevu až 40 procent z této částky. Zároveň schválili prodej prvního z nabízených bytů jeho nájemci do osobního vlastnictví.

„Kupujícímu byla zaslána kvalifikovaná nabídka a ten ji akceptoval, aniž by využil tříměsíční lhůty,“ uvedl místostarosta Štěpán Stupčuk. Cena bytu je po slevě nabídnuté městskou částí 21 tisíc korun za m2. Zastupitelé zároveň přijali usnesení, že organizátor prodeje bytů Sneo a.s. zveřejní a bude průběžně aktualizovat na internetových stránkách přehlednou tabulku se všemi realizovanými prodeji, včetně kupní ceny a plného jména kupujícího.

Zastupitelé se také zabývali peticí části nájemníků, kteří požadují stanovit cenu prodeje obecních bytů na úrovni předchozích privatizačních vln. Během diskuse vystoupila zhruba desítka občanů. Ti proti výši cen protestovali a domáhali se srovnatelných podmínek s předchozími prodeji. Odvolávali se zejména na své příjmy. Zástupce petentů Aleš Moravec označil prodeje za nemravné. Petenty podpořil klub komunistických zastupitelů. „Vedení radnice nebere dostatečně na zřetel sociální situaci těch jedinců,“ řekl Ivan Hrůza z KSČM. Zastupitel TOP 09 Ivan Mašek se naopak domnívá, že městská část Praha 6 má právo prodávat svůj majetek za tržní cenu, protože je za své hospodaření odpovědná všem svým občanům.

Městská část chce nabídkou prodeje vyhovět nájemníkům, kteří doposud neměli možnost si byty v rámci privatizace koupit. „Lidé, kteří naopak o koupi bytu nebudou mít zájem, zůstanou dál nájemci obecního bytu. Sami se tak mohou rozhodnout, zda setrvají v nájmu nebo se stanou vlastníky bytu,“ doplnil místostarosta Stupčuk, odpovědný za bytovou politiku radnice. Městská část již dříve potvrdila, že domy nebudou nabízeny k prodeji třetím osobám.