20 let Dejvického divadla

náhled souboruZa vznikem Dejvického divadla stál paradoxně zánik jiného kulturního stánku, patřícímu pod hlavičku Obvodního kulturního domu Prahy 6 (OKD), a to hudebního klubu Na Petynce.

✿ Dům, ve kterém klub i s ředitelstvím OKD sídlil, se vrátil v restituci původním majitelům. Městská část Praha 6 tehdy rozhodla o rekonstrukci prostoru, který sice k OKD také patřil, ale byl v naprosto zdevastovaném stavu, a to bývalé orlovny (tělocvičny) v Zelené ulici. Sál se však nacházel v obytném domě, kde by rocková produkce vadila nájemníkům. Vzniklo proto divadlo, které se stalo stejně jako Petynka součástí OKD, později Spektra K, jehož ředitelkou od roku 1990 byla Eva Kejkrtová-Měřičková. Po přeměně této instituce bylo DD nejprve příspěvkovou organizací MČ Praha 6 a od roku 2003 je obecně prospěšnou společností, pod níž kromě samotného divadla patří folklorní soubor Rosénka. 

✿ První představení se v Dejvickém divadle odehrálo 14. 10. 1992. Školní inscenaci hry Matěje Kopeckého Johanes doktor Faust uvedl nastupující herecký soubor, který do Dejvického divadla přišel během studia alternativního a loutkového divadla na DAMU pod vedením pedagoga a režiséra Jana Borny. Ten se stal od roku 1993 uměleckým šéfem. 

✿ Původní herecký soubor působil v Dejvickém divadle čtyři sezony. K nejvýznamnějším počinům této éry patří inscenace J. A. Pitínského Sestra Úzkost, která v roce 1995 získala Radokovu cenu jako inscenace roku a Dejvické divadlo se stalo poprvé divadlem roku.

✿ V září 1996 soubor přešel společně s Janem Bornou do nově vzniklého Divadla v Dlouhé. Na jeho místo nastoupil soubor nový a s ním režisér a také pedagog DAMU Miroslav Krobot, který je uměleckým šéfem divadla dosud. 

✿ Základ jeho souboru tvořil původně opět celý ročník ALD DAMU, ale postupně se začal zásadně proměňovat (z původní sestavy jsou doposud v angažmá herečky Klára Melíšková, Jana Holcová a Zdeňka Žádníková).  Doplnila jej velmi silná skupina tehdejších třicátníků: Ivan Trojan, Lukáš Hlavica, David Novotný, Martin Myšička, Igor Chmela. Později nastoupili do angažmá mladší členové Pavel Šimčík, Lenka Krobotová, Jaroslav Plesl, Tatiana Vilhelmová, Simona Babčáková, Martha Issová, Václav Neužil. 

✿ Na repertoáru se stále častěji objevovala díla vycházející z tvorby světových dramatických i prozaických autorů, ale také hry současných autorů domácích i zahraničních, přičemž často se jednalo o světové premiéry her napsaných přímo pro Dejvické divadlo (hry P. Zelenky Příběhy obyčejného šílenství, Teremin a Dabing Street, Sirup M. Krobota,  KFT/sendviče reality® K. F. Tománka, Dračí doupě V. Klimáčka a dalších) 

✿ Za 20 let existence se Dejvické divadlo stalo čtyřikrát divadlem roku. Představení Příběhy obyčejného šílenství se stalo hrou roku 2001, Muž bez minulosti byl oceněn jako Inscenace roku 2010. Za své herecké výkony v DD získali prestižní ceny Ivan Trojan, David Novotný nebo Václav Neužil.

Písecká brána je otevřena denně kromě pondělí 13–19 hod.

Vystavovat budou fotografové:

Hynek Glos, Alena Hrbková, Michael Tomeš a Milan Chrdle.

Součástí výstavy bude výběr plakátů k inscenacím DD, jejichž autorkou je výtvarnice Tania Stránská.