94 let od vzniku ČSR

náhled souboruK 94. výročí vzniku samostatného československého státu se konalo 28. října slavnostní shromáždění u Písecké brány. Pozvání starostky Marie Kousalíkové přijala řada politiků, čestných občanů i veřejnost.

Setkání se zúčastnila předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslava Němcová, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, který vzpomenul na nedávno zesnulého čestného občana Prahy 6 a hrdinu Tomáše Sedláčka. 

Primátor Bohuslav Svoboda, podobně jako další hosté, hovořili o vnímání české státnosti, o tom, zda a jak bránit národní identitu v souvislosti s evropskou integrací i o odkazu Masarykových myšlenek. Mezi řečníky byl poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil, senátor Petr Bratský i Pavel Budinský, předseda Československé obce legionářské. 

Starostka Marie Kousalíková připomenula význam činnosti a myšlenek sokolské organizace pro vznik státu a udržení svobody a zahájila výstavu „Sokolové a republika“, která byla vytvořena ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem Praha.