Josef Masopust je i čestným občanem Prahy

náhled souboruDonedávna byl Josef Masopust, držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy z roku 1962, čestným občanem Prahy 6. V říjnu se stal i čestným občanem hlavního města Prahy.

Přestože se jeden z nejlepších fotbalistů české historie v Praze nenarodil, žije zde již šedesát let. V Dejvicích, kousek od stadionu Dukly, za kterou léta hrával. „Strašně si toho vážím a považuji si, že jsem Pražák, protože to byl můj sen už odmalička. Vzhlížel jsem k Praze už za války jako vesnický kluk ze severu Čech, a věděl jsem, že pokud se do ní chci někdy dostat, musím hrát dobře fotbal. Že budu dělat všechno pro to, abych se do Prahy dostal,“ řekl Josef Masopust.

Dostat se z rodných Střimic do Prahy považoval za základ fotbalové kariéry. „Po válce jsem se byl v Praze podívat na derby Sparty se Slavií, a to pro mě byl vrchol. Vždycky jsem byl slávista, ale osud mi nakonec všechnu tu slávu přinesl v dresu Dukly,“ vzpomíná Masopust. S Duklou jsem se dostal skoro do celého světa. „Všude jsem se dozvídal, že Prahu mají rádi. A o to víc jsem dneska pyšný na to, že jsem jejím čestným občanem,“ pokračuje Masopust.

Pamětní list a osobní dar převzal Josef Masopust od primátora Bohuslava Svobody. „Je mi ctí, že mohu i já osobně složit hold skvělému sportovci, který nejen, že dosáhl vynikajících výsledků a stal se vzorem pro několik generací fotbalistů, ale úspěšně reprezentoval naše město“, řekl primátor.

Josef Masopust, držitel Zlatého míče z roku 1962 pro nejlepšího fotbalistu Evropy, hrál šestnáct let za slavný fotbalový klub Dukla Praha.  V reprezentaci odehrál 63 utkání a dal deset gólů. Má stříbrnou medaili z MS v roce 1962 a bronzovou z ME v roce 1960. Od roku 2003 je čestným občanem Prahy 6. Letos na jaře byla odhalena jeho socha u stadionu Juliska.