Ladronku obsadili běžci David Svoboda prohrál sázku s dvojčetem

náhled souboruTéměř tisícovku elitních atletů i rekreačních běžců všech věkových skupin přilákal v říjnu na Ladronku závěrečný díl běžeckého seriálu Run Tour České pojišťovny.

Závody ale nepřinesly jen radost z pohybu, ale také pomoc nemocným dětem. Díky závodům se vybralo bezmála půl milionu korun pro nemocné děti.

Šek s celkovou částkou 498 500 korun předala zástupcům Dětského kardiocentra Fakultní nemocnice v Motole společně s organizátory starostka Marie Kousalíková, která nad akcí převzala záštitu. Na konto dětského kardiocentra mířilo padesát korun z každého startovného, dalších padesát korun přidávala Nadace České pojišťovny. „Jsem ráda, že se vrchol celoročního seriálu konal právě v parku Ladronka, který svojí atraktivitou a charakterem trati poskytl ideální podmínky pro závodění. Při sportu jde hlavně o utužení zdraví, a jsem ráda, že běháním můžeme podpořit právě ty, kteří ho tak pevné nemají,“ uvedla starostka.

Seriál Run Tour se konal během roku v několika městech v celé republice, běh na Ladronce byl jakýmsi bonusovým závodem. Závodníky na tratích na 5 a 10 kilometrů přišla podpořit řada známých seriálových herců například Lukáš Hejlík, Pavel Soukup, Miroslav Etzler. Na startovní listině měla svého reprezentanta i radnice Prahy 6, na pětikilometrovou trať se vydal místostarosta Petr Ayeboua.

Vítězem hlavního závodu na 10 km se stal Vít Pavlišta, jenž doběhl do cíle v čase 31:12 a náskokem 51 vteřin před slovenským konkurentem Jurajem Vítkem. V ženské kategorii si od počátku udržovala vedení Radka Churaňová a suverénně zvítězila za 37:18.

Závod vyšperkovala sázka mezi zlatým olympionikem, moderním pětibojařem Davidem Svobodou a jeho dvojčetem, triatlonistou Tomášem, o rozdíl ve výsledných časech. Sázku prohrál David, protože do cíle doběhl o více než sedm minut za svým bratrem. Podle uzavřené dohody tak bude muset tajně zastoupit Tomáše na jedné ze společenských akcí.

S obrovským zájmem se setkal i závod pro děti na jeden kilometr, na který se neplatilo startovné. Odstartovala ho představitelka Saxany Petra Černocká, Česká Miss 2010 Jitka Válková a moderátorka Eva Decastelo. Svoji kategorii měli i běžci v seniorském věku. Ceny vítězům v běhu seniorů předávala starostka Marie Kousalíková s radním pro oblast školství Ondřejem Balatkou. Sportovní odpoledne vyvrcholilo předáním cen RunTour Master sportovcům, kteří absolvovali všechny etapy závodů. Celým sportovním odpolednem provázela moderátorka Gábina Partyšová.