Některé změny MHD jsou nesmyslné, přesvědčil se primátor

náhled souboruNesmyslné přebíhání cestujících mezi autobusovými zastávkami na Strahově nebo nával studentů do přeplněných autobusů na Vítězném náměstí. Pražský primátor Bohuslav Svoboda se přijel osobně přesvědčit, jaký dopad mají změny v MHD v Praze 6.  A slíbil změny.

Šestá městská část je vůbec první, kam kvůli změnám v MHD primátor přijel. Pozvala ho starostka Marie Kousalíková, která mu osobně předala stovky připomínek od občanů. Ti mohli v anketě vyhlášené radnicí reagovat na změny ve vedení tras autobusů i tramvají a sdělovat své zkušenosti. „Během jednoho měsíce od vyhlášení ankety reagovala e-mailem zhruba stovka nespokojených cestujících. Ještě více lidí vyplnilo anketní lístky a vlna nevole se zvedla i na internetovém profilu radnice,“ uvedla Kousalíková.

Primátor Bohuslav Svoboda během návštěvy slíbil, že zkusí zajistit, aby cestující už nemuseli na Strahově chaoticky přebíhat od jedné zastávky ke druhé. Přestupovat je nutné kvůli zrušení přímého autobusového spojení Prahy 6 se Smíchovem. Zastávky nyní dělí křižovatka a asi sto metrů chůze. „Je to opravdu tragikomické, určitě se o co nejrychlejší změnu tady zasadím,“ prohlásil primátor, když viděl situaci na Strahově.

Kromě přestupování na Strahově vadí cestujícím i zrušení zastávky Pod Královkou. Proto radnice Prahy 6 požaduje znovuobnovení linek číslo 217 a 218. Právě občanům Dědiny totiž budou v příštím roce komplikovat život nezbytná omezení tramvajové dopravy na Evropské související s výstavbou metra.

Podle starostky Marie Kousalíkové si stěžují lidé také na zhoršení spojení ze sídliště Dědina k metru na Dejvickou. Přímý autobus byl zrušen, lidé musí přestupovat v půli cesty na tramvaj. Proti změně protestovala městská část již předem a po jejím zavedení svůj postoj nezměnila. Starostka poukázala, že na Dědině žije hodně starých lidí, sídlí tam také organizace sdružující nevidomé. „Tito lidé mají problém dvakrát přestupovat,“ zdůraznila starostka.

Primátor Svoboda ujistil, že důsledky změn jízdních řádů chce město řádně zkontrolovat. Na problémy se má podle něj zaměřit městská společnost ROPID, která jízdní řády sestavuje.

Podle místostarosty Pekárka však největší změny v MHD za poslední desetiletí nebyly před realizací řádně projednány s radnicí Prahy 6 ani s veřejností a neřešilo je ani zářijové jednání pražských zastupitelů. „Již tehdy však mohla být zajištěna náprava zjevných nedostatků,“ domnívá se.



Primátor Svoboda si stížnosti na problémy s MHD přijel ověřit do terénu.