Ořechovka ožívá, zatím láká dětské diváky

náhled souboruKulturní prostor kina Ořechovka po třech letech ožívá. Zatím láká děti a rodiče na nedělní pořady. Od příštího roku by se v bývalém kině mohly opět promítat filmy.

„V současnosti obnovujeme kino alespoň částečným provozem, a to o nedělích programem zaměřeným na děti,“ říká za provozovatele jednoho z posledních jednosálových kin v Praze jeho produkční Kristina Charvátová.

Úplně prvními pořady v obnoveném programu byla v říjnu Magická neděle nebo pohádka loutkového divadla. Přišla více jak stovka rodičů s dětmi. Kouzlilo se, tleskalo se, všichni se dobře bavili. Ještě předtím si kino odbylo zatěžkávací zkoušku v rámci festivalu Živé město. „Díky festivalu Ořechovka po třech letech přivítala první diváky a znovu se rozzářilo plátno kina,“ říká Charvátová.

Časem by se v programu měly k divadelním představením přidat i kreativní dílny, divadelní hry pro dospělé a samozřejmě klasické promítání filmů. „V příštím roce uplyne 90 let od prvního promítání v kině. Rádi bychom k výročí uvedli také film Kid s Charlie Chaplinem, který se v té době promítal,“ dodává Charvátová. Problematické podle ní je, že v kině není možné použít digitální techniku a je nutné se s tím vyrovnat. Promítat by se proto měly hlavně klubové filmy. 

Kino před svým znovuotevřením prošlo technickými revizemi, drobnými opravami a úklidem. Všechny úpravy probíhají maximálně citlivě s cílem navrátit prostoru jeho původní vzhled a funkci. „Rozhodně zůstane zachován původní duch krásného biografu uprostřed krásné čtvrti,“ ujišťuje Charvátová.

Interiér kina poskytuje prostor i pro příležitostné televizní nebo filmové natáčení. Na Ořechovce se točil například pilotní díl seriálu Gympl, který vysílá televize Nova. Podle kina byl vystavěn ateliér, ve kterém se další díly seriálu natáčejí. Kino se též proměnilo ve filmový ateliér, když v něm probíhalo focení kalendáře Proměny 2013 pro Nadaci Archa Chantal.

Přestože kino ožívá, budova zůstává stále ve zchátralém stavu. Příčinou jsou soudní spory o vlastnictví budovy, které trvají přes deset let.