Petřiny by měly mít novou knihovnu

náhled souboruMěstská knihovna chce mít na Petřinách novou budovu. Dvoupodlažní objekt v Mahulenině ulici má nahradit stávající prostory. O podobě knihovny, která by měla vyhovět nejrůznějším požadavkům čtenářů, diskutovali v říjnu zástupci městské knihovny s veřejností. Další debaty budou následovat.

Stávající pobočka Petřiny v současné době sídlí v budově, která byla postavena roku 1953 jako provizorní školička. V 90. letech byly provedeny nejnutnější rekonstrukce s tím, že jde o nouzovou stavbu. „Nyní má městská knihovna v Praze povolení stavbu pro účely knihovny využívat do roku 2015. Vzhledem k tomu, že ani další rekonstrukce, které by byly finančně náročné, nezajistí takové knihovnické služby, jaké si Petřiny zaslouží, rozhodla se MKP vybudovat na stávajícím pozemku pro knihovnu nový objekt,“ říká mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková.  

Co nového knihovna nabídne

Projekt počítá s dvoupodlažní knihovnou, jejíž interiér bude rozdělen do jednotlivých zón tak, aby vyhovoval nejrůznějším čtenářským požadavkům. Jiné nároky na prostor a vybavení mají totiž maminky s malými dětmi, studenti, kteří se chtějí v knihovně učit, čtenáři časopisů, senioři, kteří si přišli popovídat, dospělí nebo teenageři, kteří do knihovny přijdou jen tak posedět.

Kromě zónování knihovna nabídne i místa vhodná pro rozvoj místního kulturního života. Plánuje se hala vhodná pro malá hudební nebo divadelní vystoupení, turnaje v play-stationu. Chybět nebude učebna vybavená jak pro přednášky, tak i počítačová školení. A samozřejmě prostor pro setkávání u kávy nebo čaje.

Autorem architektonického návrhu je Ing. arch. Jiří Zavadil, který s Městskou knihovnou v Praze spolupracuje dlouhodobě. Návrh budovy má dvě části, situované do kříže. Jednu tvoří samotná knihovna s vlastním vstupem do zahrady. Druhá pak bude sloužit jako zázemí pro práci s knihami – nákup nových knih, expedice, knihařské dílny. Počítá se také s tím, že knihovna bude mít suterénní sklady, kde budou umístěny povinné výtisky časopisů. 

Buďte při tom

Nová knihovna Petřiny se má stát pro lidi místem, kam rádi zavítají. Ať už proto, že potřebují konkrétní informace, něco hezkého ke čtení, kousek místa sami pro sebe nebo pár křesílek na popovídání s přáteli. „Proto budeme čtenáře knihovny i blízké a vzdálenější sousedy oslovovat a vybízet, aby se do plánování interiéru zapojili. Spolupráci už přislíbilo Gymnázium Nad Alejí,“ říká mluvčí Hanzlíková.

V průběhu letošní zimy se budou vyhlašovat sousedská setkání nad novou knihovnou. Přesné termíny budou vždy vyvěšeny na webových stránkách www.mlp.cz, přímo v knihovně a také rozesílány e-mailem. Otázky a připomínky lze zaslat na e-mail knihovna@mlp.cz.

Stavební práce by měly začít příští rok na podzim, stavba by měla být hotová v průběhu roku 2014. „V době, kdy nebude knihovna v provozu, počítáme se zajištěním náhradních služeb např. formou pojízdné knihovny,“ dodává mluvčí knihovny.