Půjčte si knihu! Ve dne i v noci.

náhled souboruPraha 6 má jako první v metropoli vlastní pouliční knihovnu. Lidé si v ní mohou půjčit libovolnou knihu kdykoliv se jim zachce. Sami do ní mohou navíc věnovat knížku, kterou již mají přečtenou a v domácí knihovně jim překáží.

Knihovnu, která je nově instalována před Skleněným palácem na nám. Svobody,  přišli podpořit spisovatelka a moderátorka Halina Pawlowská, zlatý pětibojař David Svoboda a pro děti Hurvínek s Máničkou i s jejich protagonisty Martinem Kláskem a Helenou Štáchovou. Všichni do knihovny věnovali svou knihu. „Děti čtěte. Kdo nečte, ten je blbej,“ doporučila s humorem sobě vlastním Halina Pawlovská, která knihovnu spolu se starostkou Marií Kousalíkovou a dalšími hosty, slavnostně odhalila.

„Koncept pouliční knihovny spočívá v tom, že si každý může vypůjčit knihu, odnést domů a po přečtení ji zase vrátit. Pokud lidé doma nemají na vlastní svazky místo nebo je chtějí dopřát dalším čtenářům, mohou je na oplátku do skříně i dávat,“ řekla starostka MČ Praha 6 Marie Kousalíková. Knihovna je pro všechny, pro dospělé i děti. „Právě děti málo čtou a tak doufám, že je knihovna a knížky přilákají,“ dodala starostka, která dodala, že nápadem na pořízení knihovny se Praha 6 inspirovala v partnerském městě Bayerethu, kde projekt úspěšně funguje.

Už teď je knihovna téměř plná. Pro všechny zájemce je otevřená 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Rozměry připomíná telefonní budku, čtyři police pojmou zhruba dvě stě knih.