Slovo Marie Kousalíkové pro Šestku

Jaké jsou výsledky ankety ke změnám v MHD? Praha 6 otevřela jako první městská část unikátní pouliční knihovnu. Jak projekt funguje? Co dalšího plánujete?

 

Jaké jsou výsledky ankety ke změnám v MHD?

Zúčastnily se stovky nespokojených cestujících, chtějí návrat linek č. 218 a 217, vrátit zastávku Pod Královkou. Šestá městská část je vůbec první, kam kvůli změnám v MHD primátor přijel a slíbil, že se pokusí najít co nejrychlejší řešení. Přebíhání cestujících na pražském Strahově, nebo nával studentů do přeplněných autobusů na Vítězném náměstí musí co nejrychleji skončit. Samozřejmě i pomoc občanům Dědiny s autobusem č. 218 je pro nás prioritou. A ještě překvapení k dopravě – Praha 6 má elektromobil, na cestách po Praze 6 jej budou využívat naši inspektoři životního prostředí.

Praha 6 otevřela jako první městská část unikátní pouliční knihovnu. Jak projekt funguje?

Každý si může ze skříně umístěné na náměstí Svobody vypůjčit knihu, odnést domů a po přečtení ji zase vrátit. Vše je zdarma, bez poplatků, bez čekání. Knihovna je otevřená 24 hodin denně. Pokud lidé doma nemají na vlastní svazky místo nebo je chtějí dopřát dalším čtenářům, mohou je na oplátku do skříně i dávat. Je pro všechny – dospělé i děti. Právě děti málo čtou a tak doufám, že je tato knihovna a knížky přilákají.

Co dalšího plánujete?

Mimo jiné už několik měsíců připravujeme výstavu „Praha 6 mění tvář“, která se na naší městské části koná již tradičně. Budou zde představeny projekty nejen Prahy 6, ale i soukromých investorů. Začíná 12. 11. ve Skleněném paláci a potrvá měsíc. Jejím záměrem je představit občanům Prahy 6 i ostatním projekty, které se na městské části plánují. Rozhodně to není tak, že bychom chtěli před lidmi něco tajit, jak tvrdí někteří kritikové. Naopak součástí výstavy budou i doprovodné semináře, proto budeme rádi, pokud přijde diskutovat co největší počet lidí.

Jedním z chystaných projektů je i Zelená Malovanka. Stavba je výjimečná tím, že dokáže zachytit hluk a zplodiny a hlavně z nevzhledného kráteru dopravní křižovatky vykouzlí zelený park. Protihlukové stěny na mimoúrovňové křižovatce Malovanka v Praze 6 získaly v soutěži Zlatý decibel 2012 nominaci. V kategorii produktů a nových technologií bojující proti zdraví ohrožujícímu hluku tak dosáhly na titul „Kandidát Mezinárodní soutěže Zlatý decibel“.