Spolek Břevnovských živnostníků slaví 20 let Posvícení mělo rekordní účast

náhled souboruSpolek Břevnovských živnostníků oslaví 17. listopadu 20 let od svého založení.

Kulaté výročí vyvrcholí v pondělí 12. 11. 2012 v 19 hodin varhanním koncertem v bazilice sv. Markéty v Břevnovském klášteře. Na tomto koncertě vystoupí Marek Čihař na varhany, dětský sbor ZŠ Marjánka, Chrámový pěvecký sbor při bazilice sv. Markéty a Josef Zámečník na trubku.

K této pro spolek významné události byl vyroben sběratelský unikát Ležák Břevnovských živnostníků. Spolek letos vydává také svůj první Spolkový kalendář se seznamem akcí.

„Spolek sdružuje po celou dobu své činnosti živnostníky z Břevnova a okolí. K dnešnímu dni má 35 členů, kteří se nescházejí jen na svých pravidelných schůzích, ale i na kulturních a společenských akcích, které sami také pořádají a to nejen pro sebe, ale i pro veřejnost.

Z akcí pro veřejnost je nejznámější Břevnovské posvícení. Letošní 19. ročník navštívilo více než 90 tisíc návštěvníků. Velikou oblibu mají i další tradiční každoroční akce pořádané spolkem, například masopustní maškarní průvod a bál, pálení čarodějnic, rozsvícení vánočního stromu a zájezdy na vánoční trhy do zahraničí. Další akcí, kterou se spolek zapsal do historie Břevnova, bylo vyhlášení sbírky na obnovu varhan v bazilice sv. Markéty v Břevnovském klášteře. 

Součástí letošního posvícení byl i 1. pražský Burger Fest. Celkově se prodalo přes 3 500 hamburgerů, označovaných za poklad tradiční americké kuchyně. Také se soutěžilo, který je nejchutnější.

Návštěvníci klášterních zahrad se mohli posadit na nové lavičky, které nesou jména osobností spjatých s břevnovským klášterem.