Válečný hrdina František Weber má pamětní desku na domě v Dejvicích

náhled souboruVálečný letec, generálmajor František Weber, nositel hodnosti Wing Commander RAF, má pamětní desku na domě v Roosveltově ulici č. 42, ve kterém žil.

Desku, jako připomínku hrdinství českých letců v boji proti nacismu i životní příběh statečného člověka,  který prošel křivolakými zákrutami osudu a nikdy se nezpronevěřil své vojenské i lidské přísaze, nechala instalovat radnice Prahy 6.

Slavnostního odhalení se kromě představitelů radnice Prahy 6 zúčastnil i generálův synovec Charles Polák, který přiletěl z Londýna a byl velmi poctěn činem Prahy 6. Za Svaz letců promluvil plukovník Oldřich Pelčák. Na generála Webera zavzpomínal i jeho soused Karel Polata. „Vzdáváme hold člověku, který patřil k těm osobnostem českého zahraničního odboje za 2. světové války, které si zasluhují naši trvalou úctu,“ řekl na slavnostním aktu místostarosta Prahy 6 Jan Záruba.

Stíhací letec František Weber se narodil 28. února 1908 a zemřel 1. září 1991. Po tajném odchodu z Prahy v roce 1940 se dostal do Anglie, jako velitel 310. československé stíhací peruti se účastnil Bitvy o Británii. Koncem roku 1944 onemocněl zánětem pohrudnice, do vlasti se vrátil o dva roky později. Po zatčení v roce 1950 byl vězněn na Mírově spolu s dalším významným letcem Františkem Fajtlem. Ven se dostal až poté, co byl tábor zrušen. Následně pracoval jako zahradník či účetní. Rehabilitován byl v roce 1965, kdy mu byla vrácena hodnost.

František Weber byl držitelem řady válečných metálů. Oceněn byl dvěma československými válečnými kříži, československou medailí za chrabrost a anglickou hvězdou.

V roce 1991, již v hodnosti generálmajora ve výslužbě, byl vyznamenán prezidentem republiky Řádem Milana Rastislava Štefánika III. stupně.

Pamětní deska letci je umístěna na domě, ve kterém žil.