Zima Sněhovou pohotovost nepřekvapí

náhled souboruPraha 6 je na úklid sněhu připravena. Vedle Technické správy komunikací, která zajišťuje schůdnost komunikací pro jejich vlastníka, kterým je hlavní město, s úklidem sněhu výrazně vypomůže Sněhová pohotovost. Tedy místní občané, kterým městská část za úklid sněhu zaplatí.

Období zimního úklidu začíná 15. listopadu. Od té chvíle je ve střehu i 553 brigádníků Sněhové pohotovosti. Sněhová pohotovost funguje letos čtvrtým rokem a lidé mají o práci stále větší zájem. „Do zahájení zimního úklidu zbývají dva týdny a všechny úseky jsou již obsazené,“ uvedl místostarosta pro dopravu a životní prostředí Jan Záruba.

Odměna za odpracovaný sněžný den je 400 korun, měsíční honorář činí dva tisíce korun. Za tuto odměnu mají brigádníci sněhové pohotovosti na starosti úsek dlouhý zhruba 400 metrů. „S ohledem na předchozí zkušenosti jsme letos zpřísnili nástup do práce. Brigádníci musí být na svém úseku již v 7 hodin a práci musí stihnout do 10 hodin,“ sdělil místostarosta Záruba.

Práci brigádníků kontrolují dispečeři, kteří uklizený chodník vyfotografují a tentýž den večer budou fotky ke zhlédnutí na webových stránkách snehovapohotovost.cz. Tam se lidé o celém systému mohou dozvědět víc, naleznou zde mapy s rozdělením jednotlivých úseků.

S dotazy týkajícími se úklidu se lidé mohou obracet na bezplatnou linku 800105060 nebo na email snehovapohotovost@praha6.cz. Sněhová pohotovost trvá až do 31. března.

Praha 6 brigádníkům zajišťuje pracovní nástroje i posypový materiál, který bude umístěn v červených popelnicích rozmístěných po Praze 6. „Znovu bychom chtěli apelovat na všechny občany, aby nebrali posypový materiál a zejména nezcizovali popelnice,“ říká místostarosta Záruba. V loňském roce takto z území Prahy 6 „zmizelo“ velké množství plastových nádob na štěrk.

Kromě Sněhové pohotovosti se o napadaný sníh postará TSK, maximálně však o dvacet procent komunikací v centrálních částech Prahy 6. „Úklid nejfrekventovanějších chodníků v části Dejvic, Bubenče a Petřin zajistí strojově úklidové firmy Prahy 6 v rámci pravidelného úklidu.

Úklid komunikací v režii TSK bude tradičně probíhat podle pořadí jejich důležitosti. Do prvního pořadí jsou zařazeny silnice I. třídy a důležité vozovky II. třídy, dále pak dopravně důležité místní komunikace a silnice v kopcích, po nichž jezdí městská hromadná doprava. V prvním pořadí jsou také ostatní vozovky v blízkosti velkých zdravotnických zařízení a místní silnice využívané hojně městskou hromadnou dopravou.

U chodníků, o které se stará TSK, se závady mají odstraňovat nejméně v šíři půl druhého metru, u dvoumetrových chodníků pak nejméně metr jejich šířky. Nejprve se dočkají úklidu chodníky u státních orgánů, dále u orgánů hlavního města a městských částí. Následují chodníky u škol, stanic metra, zdravotnických zařízení nebo zastávek. Sněhová pohotovost odklízí sníh v šíři 1,2 metru.