50 let Olympiku na padesáti metrech čtverečních

náhled souboruPopmuseum u příležitosti výročí půl století nejstarší české fungující rockové skupiny uchopilo její pozoruhodný příběh a vypravuje jej slovem i obrazem. Výstava s názvem 50 LET OLYMPIC! je k vidění v břevnovském KC Kaštan. 

„Máme výhodu, že složka Olympic patří v muzejních fondech k neobsáhlejším,“ říká jeden z autorů výstavy Radek Diestler. „Mohli jsme těžit například z nevelké, ale pozoruhodné pozůstalosti Pavla Kratochvíla, tajuplné to postavy českého hudebního managementu 60. let, který krátce působil i jako manažer Olympiku.“ Autorům výstavy zároveň nahrálo, že paralelně vznikala i výpravná publikace k 50 letům Olympiku, kterou připravilo vydavatelství Knižní klub.

K nejpozoruhodnějším artefaktům výstavy patří akustická kytara, na níž Petr Janda v 60. letech složil základní kameny olympického repertoáru od Dej mi víc své lásky přes Želvu po Ptáka Rosomáka (příběh nástroje má pak podivuhodnou záplatku při pražských povodních roku 2002). K vidění jsou také jeho kostýmy z pódiových projektů 70. a 80. let i z amerických koncertů Olympiku v roce 2001.

A také filmy, fotografie, klipy, knihy, plakáty i zpěvníky. Výstava dokumentuje též fanouškovské zázemí skupiny: od první komunity kolem klubu Olympik (která vydávala i časopis, pravděpodobně první rockový fanzin v České republice – i jeho nesehnatelná první čísla jsou na výstavě k vidění) přes oficiální fan cluby v Praze a v Mimoni.

Výstava potrvá do 31. března. Otevřeno od středy do neděle 16–20 hod. nebo mimo tento čas na objednávku na tel. 776 141 532-1, info@popmuseum.cz 


Petr Janda, frontman Olympiku, se zúčastnil vernisáže výstavy mapující padesátiletou historii fungování kapely.