Oranžerie i zahrady v klášteře získaly Cenu starostky

náhled souboruProjekt rehabilitace klášterní zahrady Břevnovského kláštera, rekonstrukce oranžerie a kaple Josefka získal Cenu starostky 2012 ve třetím ročníku architektonické soutěže. Z vítězství se tak radovali architekti ateliéru M1 architekti, kteří projekt připravili, i břevnovské arciopatství, které bylo investorem náročné rekonstrukce.

O vítězi rozhodla odborná porota, která vybírala z celkem třinácti navržených objektů přihlášených do soutěže. Podle předsedy poroty Doc. PhDr. Petra Kratochvíla, CSc. rekonstrukce zahrady i jednotlivých objektů výrazně napomohla obnově celého areálu, přitom byla provedena architektonicky i krajinářsky velmi citlivě. „Porota ocenila důkladnost a preciznost stavebně historických průzkumů, o něž se rekonstrukce opírala, stejně jako začlenění současných prvků v interiéru,“ uvedl.

S verdiktem poroty se ztotožnila i starostka Marie Kousalíková, která cenu předávala: „Areál kláštera se tak může stát společensko-náboženským centrem pro obyvatele Prahy 6.“ Investorovi vítězné stavby, kterým bylo břevnovské arciopatství, starostka předala plaketu k instalaci na nemovitost a motivační peněžní částku padesát tisíc korun.

Podstatou soutěže je každoročně motivovat investory staveb v Praze 6 k tomu, aby jejich stavby přispívaly ke zkvalitnění stávajícího prostředí. „Chceme, aby Praha 6 byla hezká, aby měla opravené historické objekty, ať je vlastníkem městská část nebo soukromník. Takže se snažíme někde pomáhat nebo motivovat lidi, aby si okolí zkrášlovali,“ řekla při vyhlášení ceny starostka Kousalíková. 

Ostatní soutěžní stavby

Bytový dům Jednořadá, Bubeneč

Domov seniorů Za Kajetánkou, Břevnov

Obnova kaple sv. Michala, Dejvice

Rekonstrukce stávající budovy ústředního pracoviště NPÚ, Horoměřická

Obchodní centrum Podbaba, Dejvice

Rodinný dům K Mohyle, Ruzyně

Rodinný dům Na Větrníku

Vila Matějská 24 Na Babě

Obytný soubor Kajetánka, Břevnov

Rekonstrukce zámečku Kajetánka, Břevnov

Zateplení bytového domu Mládeže – Svojsíkova, Břevnov

Revitalizace odpočinkové plochy s pomníkem Josefa Masopusta, stadion Juliska