Peníze z hazardu pomohou sportovním klubům

Zastupitelé Prahy 6 na návrh rady městské části schválili přidělení peněz plynoucích z hazardu sportovním klubům. Jedenadvacet sportovních jednot v Praze 6 si rozdělí více než 7,4 milionu korun, které se vybraly na odvodech z loterií za první pololetí roku. 

„Děti a mladé je potřeba ke sportu přitáhnout, lákat by je měly i kvalitně vybavené tělocvičny, upravená hřiště a haly, nekomerční sportovní aktivity proto plně podporujeme,“ řekla starostka Marie Kousalíková. 

Rychlá pomoc

Praha 6 je první městskou částí, která deklarovala, že kompletní objem peněz z hazardu obdržených z magistrátu pošle ještě do konce letošního roku sportovním jednotám a svazům. „Je nám známo, že kasy sportovních svazů a jednot ke konci roku zejí prázdnotou a některé mluví i o možném krachu,“ řekl radní odpovědný za oblast školství a sportu Ondřej Balatka. „Na rozhodnutí magistrátu o přidělení peněz z loterií jsme reagovali ihned, protože víme, že ve sportu je teď potřeba každá koruna,“ dodal k tomu Balatka.

Zastupitelé Prahy 6 navíc souhlasili s tím, že k 3,7 milionu korun z účelové dotace na sport se přidá dalších 3,7 milionu korun poskytnutých jako neúčelová dotace. Peníze, které mohla radnice použít na cokoliv, tak skončí u mladých sportovců.

Praha 6 má objektivní systém rozdělování peněz, který klade důraz na sportující mládež do 18 let bydlící v Praze 6. „Chceme, aby mládež sportovala co nejvíce, namísto sezení u počítače, nebo nicnedělání. Právě nedostatek peněz a ztráta podpory radnice by mohla další existenci některých sportovních oddílů ohrozit,“ upozorňuje Balatka. 

Kluby peníze vítají

„Jde o velkorysé řešení. Budeme se snažit vytvořit nabídku sportovních aktivit tak, abychom poskytovali kvalitní veřejnou službu, abychom naplnili heslo v zdravém těle zdravý duch a v Praze 6 měli zdravé děti,“ řekl Martin Vaculík, prezident florbalového oddílu TJ Tatran Střešovice.

 „Částka pro letošní rok je úžasná a umožní nám, mimo jiné, dotované plavání na Suchdole pro naše členy a také pořízení celé řady nového moderního cvičebního nářadí a cvičebních pomůcek, až po vylepšení našich šaten,“ říká Roberto Mattiello z TJ Sokol Praha-Hanspaulka.

„Prostředky uvolněné Prahou 6 nám velice výrazně pomůžou v každodenním boji o přežití a podpoří další pravidelnou činnost s mládeží,“ uvedl Jan Létal z TJ Sokol Liboc.

„Peníze budou v naší TJ využity především pro rozvoj mládežnického sportu, kterému se v posledních letech intenzivně věnujeme,“ říká také Jiří Šimice, předseda TJ Dukla Praha.