Knihovna Břevnov je příjemnější a hezčí

náhled souboruPobočka Městské knihovny v Bělohorské ulici v Břevnově je oblíbenou knihovnou především pro obyvatele Břevnova a přilehlého okolí, kteří zde najdou široký výběr knih pro děti i dospělé, přístup na internet nebo místo pro čtení novin a časopisů. Od ledna má po rekonstrukci nově upravené prostory a prostředí je pro čtenáře ještě příjemnější. 

Knihovna Břevnov byla otevřena jako třetí automatizovaná pobočka sítě pražských knihoven na jaře roku 2000. „Samotnou automatizaci tehdy předcházela rekonstrukce prostor a vybavení novým mobiliářem, nicméně od té doby již uplynul poměrně dlouhý čas a během téměř dvanácti let provozu došlo samozřejmě k opotřebení vybavení knihovny. Proto bylo rozhodnuto, že interiér se vylepší tak, aby byl příjemnější pro čtenáře i knihovníky,“ uvedla Alexandra Laubová, vedoucí Obvodní knihovny pro Prahu 6.

Během uzavírky, která trvala od poloviny listopadu loňského roku, se prostory vymalovaly a vyměnila se většina podlahové krytiny, obměnilo se i složení a rozložení knihovního mobiliáře.

První změny si čtenáři všimnou už při vstupu. Za vchodovými dveřmi přibylo pracoviště knihovníka. Tady si mohou vyřídit věci lidé, kteří do knihovny přicházejí za konkrétním účelem – např. vyřídit si opencard, vrátit či prodloužit výpůjčky, zkontrolovat došlou poštu, prolistovat denní tisk nebo oblíbený časopis.

Zbylý prostor knihovny, byl upraven tak, aby byl pro čtenáře a návštěvníky všech věkových kategorií maximálně pohodlný a aby byl k veškerému fondu, který pobočka nabízí (knihy, časopisy, CD, mapy), volný přístup. Pulty byly přestavěny tak, aby pomáhaly a netvořily bariéry. Změnil se také sedací nábytek – studijní židle a stoly byly částečně nahrazeny měkkým sezením (pohovkou a křesly), takže vznikla místa a zákoutí, kde je možné se pohodlně usadit a v klidu si číst. V oddělení pro děti má nyní pracovní místo knihovník, který se bude věnovat dětem a jejich čtenářským potřebám. Pomůže jim vybrat knížky pro radost i zorientovat se v informacích, které potřebují do školy.


Po rekonstrukci se břevnovská knihovna zásadně proměnila.


Opravená knihovna má příjemné zázemí i pro děti, které tím chce přitáhnout k zájmu o literaturu.

Provozní doba pobočky Břevnov, Bělohorská 56:

pondělí zavřeno,
úterý až pátek 9.00–19.00,
sobota 9.00–12.00.