Levandule v Semaforu nabídne smích i nové melodie

náhled souboru V soutěži Zlatý erb, která podporuje rozvoj informačních služeb občanům prostřednictvím internetu a dalších elektronických medií získal úřad Prahy 6 již řadu cen. Letos se soutěže neúčastnil, ale ani tak Praha 6 neodešla s prázdnou. Želízkem v ohni se stal patnáctiletý student Martin Zíka z Červeného vrchu. S projektem PragueCamera.net obsadil druhé místo v pražském finále soutěže Junior Erb.

„Hra se jmenuje Levandule a je to dobrá věc. Zatím jsem sice neměl příležitost si to ověřit, ale myslím si to. Doporučením může být fakt, že jsme se při zkouškách všichni děsně smáli,“ říká o své novince Suchý.

Jak už je v Semaforu dobrým zvykem, chce svému divákovi dopřát dvě hodiny hudby a humoru. Postará se o to chudý krajinář Jan Podzimek a jeho mecenáška hraběnka Elisabeth, její dcera Betty, řečená Levandule, a tajemník Pavel Vráz. Jejich příběh se bude odehrávat na divadelní scéně. Budou tu však i prkna laciného kabaretu, kde stejní herci budou hrát role kabaretních zpěváků a komiků. Kromě hlavních protagonistů Jitky Molavcové a Jiřího Suchého v komedii vystoupí Zuzana Říhová, Karolína Gudasová a Michal Stejskal. „Snažíme se o to, aby hudba lahodila uchu a komedie otřásala bránicemi. Obojí je prý zdravé,“ láká diváky Suchý.

Jednu z hlavních rolí budou hrát samozřejmě písně. „Některé z nich mají poměrně blízko ke kabaretním kupletům let dvacátých, jiné zase připomínají spíš rokokové menuety. Občas tu skane i krůpěj jazzu, zkrátka snažíme se zavděčit všem divákům, kteří k nám chodí,“ představuje hru Levandule Jiří Suchý.

Zavděčit se chce i oním semaforským humorem, o němž se traduje, že neklesne pod úroveň dobrého vkusu, a přesto je k smíchu. „Nemáme ve zvyku si pro smích publika utírat nos židlí, což je starý komediantský termín pro pokleslou komiku,“ podotýká principál Semaforu.


Jitka Molavcová a Jiří Suchý v únoru přivítají diváky novou komedií. Foto: Dušan Dostál