Náhodní svědci pomohli policii

náhled souboru Lidé v Praze 6 rozhodně nejsou lhostejní ke svému okolí. V lednu se v Praze 6 staly hned dva případy, kdy mladí spoluobčané ukázali notnou dávku duchapřítomnosti i odvahy. Bez jejich pomoci mohlo dojít i k tragédii. 

 

Na začátku ledna obdrželi strážníci městské policie hlášení o muži, který se v areálu Břevnovského kláštera pokusil o sebevraždu. Když přijela hlídka na místo, zjistila, že sebevrah je již mimo ohrožení. Život mu na poslední chvíli zachránil mladík, kterému se podařilo nešťastného muže sundat z větve stromu, na kterém se pokusil oběsit koženým opaskem. Skupinku mladíků, kteří se v sadu nacházeli, na sebe muž upozornil tím, jak vydával chraplavé zvuky, protože se mu pásek stahoval kolem hrdla. Jeden z nich, dvacetiletý Ondřej Rabiňák nezaváhal, a pokus mu překazil. Zachráněný muž, který se zoufalým činem pokoušel vyřešit svoji rodinnou situaci, skončil v péči lékařů.

Když na začátku ledna dopadla policie dvojici lupičů, kteří přepadli večerku na Veleslavíně, bylo to také díky pomoci svědka. Lupiči, kteří si přišli hlavně pro cigarety a přitom prodavačku ohrožovali nožem na krku, nebyli krást ve stejné prodejně poprvé. Tentokrát měli smůlu. Na útěku z prodejny se je pokusil zastavit mladík, který šel náhodně kolem. Zloděje se pokusil zastavit, odnesl to však kopanci a několika ranami. Díky jeho pozornosti se ale během několika hodin povedlo pachatele identifikovat. Jednalo se o jednoho z místních lidí a Bělorusa. Oba zloději se k činu přiznali, vyšetřovatel je obvinil z loupeže a podal návrh na vzetí do vazby. Oběma nyní hrozí až deset let vězení.


Večerku na Veleslavíně přepadli v lednu zloději. Díky pozornému svědkovi je rychle dopadla policie.