Praha 6 zakázala hazard, zmizí desítky hracích automatů

náhled souboruPraha 6 pokračuje v boji s hazardem. Do konce letošního roku by měly být z městské části odstraněny všechny hrací automaty, o jejichž umístění radnice rozhodla. Ke zrušení dalších hracích automatů, které povoluje ministerstvo financí, by mělo dojít do tří let. Hazard z Prahy 6 by pak mohl zmizet úplně.

Radnice Prahy 6 rozhodla, že na svém území zcela zakáže hrací automaty. Proto do vyhlášky, která reguluje počet míst, kde mohou být automaty, neuvedla jedinou adresu. „Automaty přirozeně lákají mládež k tomu, aby si je zkusila, a tomu chceme zabránit. Proto jsme vyhlásili nulovou toleranci,“ zdůvodnila tento krok starostka Marie Kousalíková.

Podle této vyhlášky k 1. 1. 2013 nebude na území Prahy 6 žádný hrací automat, který povoluje radnice. K tomuto datu skončí i rozhodnutí o povolení hracích přístrojů. Zákaz tak platí pro 32 hracích automatů, které se nacházejí ve více než dvou desítkách heren či restauracích v Praze 6, a o nichž může obec rozhodovat. Automaty ale z heren nezmizí okamžitě, jejich provozovatelům musí nejprve skončit povolení. „Podle vyhlášky nebude Praha 6 v roce 2012 vydávat žádná další povolení k provozu hracích automatů,“ informoval tiskový mluvčí radnice Jakub Hofmann. Počet hracích automatů se výrazně snížil již v posledních letech, v roce 2010 jich bylo 154, vloni jich zůstalo 61.

Městská část se tímto rozhodnutím vzdává příjmu z provozu automatů. V minulých letech se tyto příjmy pohybovaly kolem šesti milionů. Stávaly se příjmem rozpočtu a byly v rámci rozpočtu využívány. „Domnívám se, že tyto příjmy nemohou v žádném případě vyvážit negativní dopad hazardu na naši mládež,“ řekla starostka Marie Kousalíková. „Hazard s sebou nese doprovodnou drobnou kriminalitu, kterou se rušením hracích automatů snažíme omezit,“ dodal radní pro bezpečnost Jan Záruba.

Zatímco Praha 6 má ve svém přístupu k hazardu jasno, bude trvat ještě minimálně tři roky, než si prosadí své. V Praze 6 se v hernách nachází další typy hracích přístrojů, které ovšem spadají do kompetence ministerstva financí. Takových přístrojů jsou v Praze 6 téměř tři stovky. „Přístroje povolilo ministerstvo financí a nesouhlas městské části na tato rozhodnutí nemá žádný vliv,“ podotýká tiskový mluvčí Hofmann. I přes nesouhlas radnice vznikly např. v minulém roce nové herny, které stejně jako dalších třináct patří do působnosti ministerstva financí. Ekonomický odbor úřadu Prahy 6 počet hracích automatů pravidelně kontroluje.

Povolení ministerstva financí mají kromě hracích automatů převážně tzv. videoloterijní terminály, které jsou on-line napojeny na centrálu provozovatele. Stroje umožnují vsadit mnohem vyšší částky a o to více na nich lidé mohou prohrát. Hrací automaty regulované vyhláškou Magistrátu hlavního města Prahy mají určitá pravidla. Praha 6 prosadila omezení hrací doby na 16–24 hod. Přístroje povolené ministerstvem však omezení nemají. Žádné herny pak nesmí být v blízkosti škol.

V současnosti platný loterijní zákon počítá s ochrannou tříletou lhůtou, po kterou přístroje povolené ministerstvem financí zrušit nelze. Až za tři roky bude muset ministerstvo respektovat vyhlášku, do které Praha 6 prosadila zákaz hazardu na svém území a herny z Prahy 6 definitivně zmizí. „Doufáme, že za tři roky nebudeme mít na území naší městské části ani tyto automaty,“ slibuje Kousalíková.


Praha 6 zakázala hazard na svém území. Zůstávají pouze kasina a herny, které povoluje ministerstvo financí. Na ně radnice ještě tři roky nemůže