Ražba tunelů postupuje rychle, na Veleslavíně je už i Adéla

náhled souboruDruhý plnoprofilový razicí štít pojmenovaný Adéla prorazil v lednu do budoucí stanice metra Veleslavín.

 V otevřené stavební jámě se přímo setkal se svým „kolegou“ Tondou, který se na stejné místo dopracoval už na začátku prosince. Díky oběma štítům postupuje ražba prodloužení metra rychleji, než se původně předpokládalo.

Oba štíty urazily 1062 metrů dlouhou cestu z Petřin shodně zhruba za dva měsíce.

„Stavba metra pokračuje hladce a oba štíty se v rekordních časech postupně blíží svému cíli ve stanici Dejvická,“ řekl primátor hlavního města Bohuslav Svoboda. Slavnostní prorážku Adély sledovali zástupci hlavního města Prahy, městské části, dodavatele stavby i zástupci pražského dopravního podniku. „Stavbu metra Praha 6 dlouhodobě preferuje a jsme rádi, že se postupně plní to, co si lidé přejí,“ řekl místostarosta pro strategický rozvoj René Pekárek.

Během posledních ražeb Adély se týmy Metrostavu předháněly v rekordech. Uprostřed prosince ohlásila noční směna půldenní rekord 18 metrů a následně došlo k vyrovnání dosavadního celodenního maxima 33 metrů. Den poté přišla rekordní ražba: 36 metrů za 24 hodin. Průměrná rychlost tedy dosáhla téměř 1,5 metru za hodinu. Tak rychlý postup příjemně překvapil také společnost Herrenknecht, německého výrobce obou štítů. „Sešly se dvě příznivé okolnosti. Razili jsme v  homogenním geologickém prostředí, a protože většinou pracoval pouze jeden štít, probíhalo hladce i zásobování stavebním materiálem, především segmenty tunelového ostění,“ vysvětlil vedoucí projektu David Cyroň z Metrostavu.

Pokud jde o traťové tunely, stavaři je mají hotovy takřka z poloviny. Ražba teď bude pokračovat směrem k budoucí stanici Červený vrch. Sto metrů za Veleslavínem dojde k důležitému momentu: štít vyjede ve stavební jámě E2 a bude provedena změna logistiky dopravy TBM. Od této chvíle už nebude směřovat dopravní pás s odtěženou zeminou na daleký Vypich, ale právě na toto místo.

Nový úsek ze stanice Dejvická do stanice Motol bude dokončen v roce 2014.


Místostarosta René Pekárek, který je v Praze 6 zodpovědný za oblast strategického rozvoje, se společně se zástupci hlavního města zúčastnil proražení druhého štítu do stanice Veleslavín. Foto: J. Malý, MHMP