Triky podvodníků, jak okrást seniory, jsou podobné.

Policie téměř denně zaznamenává nové případy krádeží a podvodů na seniorech. Triky a legendy pachatelů této trestné činnosti se stále zdokonalují a obměňují, je proto nezbytné o tomto tématu opakovaně hovořit. Zde jsou některé případy z posledních dní:

✔ V úterý 10. ledna si 85letá paní vyzvedla na poště v Dejvicích peníze a zamířila do blízké lékárny. Krátce poté byla před lékárnou oslovena neznámou ženou, která se s ní dala do hovoru. Neznámá nabízela k prodeji hodinky, a když nepochodila, urychleně z místa odešla. Seniorka po příchodu domů zjistila, že jí chybí 5 tisíc korun, které si předtím na poště vyzvedla.

✔ V pátek 13. ledna neznámý pachatel zazvonil u bytu 88leté paní ve Strašnicích, představil se jako pracovník telefonní společnosti a uvedl, že jde vyměnit telefon. Po vpuštění do bytu využil nepozornosti obyvatelky a ze skříně bytu odcizil doklady, šperky a 20 tisíc korun v hotovosti.

✔ V sobotu 14. ledna neznámá žena oslovila 89 letého muže, bydlícího na Malé Straně a nabídla mu pomoc s nákupem. Seniora doprovodila až ke dveřím bytu, kde se rozloučila. Nešťastník po jejím odchodu zjistil, že mu z tašky zmizela peněženka s celým důchodem.

✔ V pondělí 16. ledna dvojice neznámých mladíků zazvonila u bytu 84leté paní v Krči. Muži se představili jako pracovníci telefonní společnosti a ukázali nějaké průkazy opatřené fotografiemi. Požadovali předložení posledního vyúčtování telefonu a pod záminkou zřízení nové telefonní přípojky vyinkasovali od paní zálohu ve výši 1 tisícikoruny. Následně „falešní pracovníci“ odvedli ženinu pozornost a v nestřežené chvíli odcizili ze zásuvky v obývací stěně veškerou finanční hotovost ve výši 14 tisíc korun.

Podle kriminalistů je v poslední době v Praze nejčastějším trikem podvodníků vydávání se za vnuka nebo vnučku nebo jiného příbuzného či známého. Pachatelé kontaktují vyhlédnutou oběť předem telefonicky a požádají o finanční půjčku ve výši několika desítek i stovek tisíc korun. Dohodnutou částku si pak drze vyzvednou ve smluvenou dobu nebo pošlou dalšího prostředníka „údajného kamaráda“. Senioři své okradení zjistí často až záhy při kontaktu se skutečnými příbuznými. Policie důrazně před podvodníky varuje a doporučuje obezřetnost v kontaktu s cizími osobami. Rady a doporučení pražských policistů naleznete na webových stránkách pražské policie: http://www.policie.cz/clanek/zajimava-temata-seniori-budte-opatrni.aspx