Carl Czerny zněl klášterem

náhled souboru V soutěži Zlatý erb, která podporuje rozvoj informačních služeb občanům prostřednictvím internetu a dalších elektronických medií získal úřad Prahy 6 již řadu cen. Letos se soutěže neúčastnil, ale ani tak Praha 6 neodešla s prázdnou. Želízkem v ohni se stal patnáctiletý student Martin Zíka z Červeného vrchu. S projektem PragueCamera.net obsadil druhé místo v pražském finále soutěže Junior Erb.

Tradiční akce se účastnilo jeden a padesát mladých klavíristů ve věku od 11 do 25 let, ze základních uměleckých škol a konzervatoří z celé republiky. V sériích několika koncertů bylo slyšet fantastické výkony zejména starších klavíristů. „Jejich virtuózita dokazuje, kam studiem etud Czerneho klavírní hra směřuje – k vrcholné klavírní technice, a tím i muzikalitě. Jsem velice potěšena, že zájem o akci neustává,“ říká zakladatelka a organizátorka festivalu Vlastimila Pospíšilová.

Carl Czerny byl vynikajícím klavíristou, pedagogem a skladatelem. Napsal stovky etud pro své žáky, které jsou nejen technickým cvičením, ale i hudebními perlami. „Není klavíristy, jak začátečníka, tak pokročilého, který by etudy nestudoval,“ říká o náplni festivalu Vlastimila Pospíšilová, která je sama klavíristkou a pedagožkou.

I letošní festival se konal za zájmu a finanční podpory Prahy 6. Výkony mladých klavíristů si do břevnovského kláštera přišli poslechnout radní pro kulturu Veronika Vymětalová i místostarosta René Pekárek.